Arvio: Mylsän laulut kertovat muutoksesta

Paperitehdas hiljeni, mutta soitto soi.

musiikki
Teksti
Mikael Vehkaoja

UPM Kymmene sulki Myllykosken paperitehtaan vuonna 2011. Se oli kova isku Kouvolassa sijaitsevalle teollisuustaajamalle, 400 ihmistä jäi työttömäksi.

Vasta julkaistu Mylsä on levy, jolla käydään läpi rakennemuutoksen vaikutuksia. Levylle etsittiin lauluja Kymenlaakson paikallisen median avulla. Julkaistut kappaleet ovat pääosin lähtöisin entisten tai nykyisten myllykoskelaisten kynästä. Projektia veti Freud, Marx, Engels & Jung -yhtyeestä tuttu Arto Pajukallio.

Rakennemuutos on kuulunut popkulttuurin peruskuvastoon bluesin alkuajoista lähtien. Yhdysvalloissa Bruce Springsteen on piirtänyt kuvia autioituvien teollisuuslähiöiden sielunmaisemasta. Suomessa lähiöräppärit ovat käsitelleet teemaa omalla tavallaan.

Mylsä ei sisällä räppäreiden uhoa tai Springsteenin hurjaa energialatausta. Sen sijaan levy esittelee 16 kappaleen kattauksen rosoista luomu-countrya, jossa soi menneiden aikojen kaiho. Lauluissa muutetaan Helsinkiin tai Tukholmaan, kaivataan kadonnutta nuoruuden rakkautta. Kaikki kuvat eivät ole omaperäisiä, mutta niiden riipaisevaa omakohtaisuutta on pakko arvostaa.

Valitussa työtavassa on myös puutteensa. Biisimateriaalin taso vaihtelee, ja tulkinnoissa on eroja. Laulajien joukossa on sekä Harri Marstion ja Kojon kaltaisia kokeneita kehäkettuja että paikallisia suuruuksia.