Arvio: Mika Kaurismäen Tyttökuningas on lattea

Elokuva on Turussa kuvattu saippuaooppera.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Ruotsin kuningatar Kristiina piti miekkailusta, Descartesin ajatuksista ja naisista. Nuori kruununperijä kieltäytyi menemästä naimisiin, mutta laati rakkauskirjeitä hovineidolleen Ebba Sparrelle.

Tyttökuningas on Turussa kuvattu saippuaooppera, jonka punainen lanka on Kristiinan mahdoton rakkaus Sparreen. Juonittelijat yrittävät käännättää hovin filosofista peppipitkätossua katoliseksi. Kristiinan halua hallita järjellä pidetään jokseenkin huonona ideana.

Mika Kaurismäen ohjaama epookki olisi yksi kalleimmista suomalaiselokuvista, jos se olisi suomalainen. Tuotantopohjaltaan se on suomalais-kanadalais-saksalais-ruotsalainen. Kameran takana on paljon kanadalaisia. Kristiinaa näyttelee ruotsalainen Malin Buska ja Sparrea kanadalainen Sarah Gadon. Parin repliikin rooleissa on suomalaisia Laura Birnistä Mikko Leppilampeen sekä saksalaisia ja belgialaisia. Kaikki puhuvat englantia, kukin aksentillaan.

Monenkirjavuus lienee yksi syy elokuvan kömpelyyteen. Toinen ongelma on käsikirjoitus. Asioita selitetään vuolaina purkauksina, vaikka tapahtumia voitaisiin näyttääkin. Kansakunnan kohtaloa ja tunnevyöryjä maalaillaan omituisin vertauskuvin, mutta koskaan ei synny vaikutelmaa, että myös ahtaasti rajattujen kuvien ulkopuolella olisi elämää. Buska vetää roolissaan yli – eikä näin epäkiitollisella dialogilla muutakaan voisi.