Tirkistelyä!

Marko Järvikallaksen novellit vievät lukijan epämukavuusalueelle.

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Marko Järvikallaksen toisessa novellikokoelmassa saatetaan lukija tirkistelijän asemaan ja koetellaan normaalin käyttäytymisen rajoja. Kymmenessä novellissa testataan, mitä voi tapahtua, kun kuvitelmat eletään todeksi tai vähintään voimakkaiksi harhoiksi. Raja on toisinaan varsin häilyvä.

Saana kuolee nuorena ja identtinen kaksoissisko asettuu hänen tilalleen. Toisessa novellissa äiti suree poikansa eroa ja päätyy pukeutumaan entisen tyttöystävän mekkoon. Novellissa Parantaja teinipoika jumaloi siskonsa poikaystävää, jolla on parantava voima käsissään.

Mitä mielissä liikkuu? Järvikallas kuvaa tapahtumia aina epävarman, epänormaalin puolelle astuvan henkilön näkökulmasta. Nämä henkilöt eivät usein tunne oloaan lainkaan kummalliseksi, mutta sivuhenkilöitä meno saattaa välillä kammoksuttaa.

Vieraiden kotiin asettuminen tai toisen ihmisen elämän ottaminen ei ole novelleissa päätös, siihen vain luisutaan. Mielten kurkkimisen lisäksi useammassa novellissa tirkistellään aivan konkreettisesti: mennään kiellettyihin huoneisiin ja rakennuksiin tai salakuunnellaan. Pisimmälle teema viedään heti avausnovellissa Naapurit, jossa pariskunta löytää uutta pontta suhteeseensa valvontakameraharrastuksesta.