Argentiinalaista gotiikkaa

Arvio: Mitä liekit meiltä veivät kuvaa argentiinalaista elämänmenoa runsaudessaan ja rujoudessaan.

romaani
Teksti
Silvia Hosseini

Kiinnostavin nykykirjallisuus näyttää usein tulevan Latinalaisesta Amerikasta. Mariana Enriquezin (s. 1973) omintakeiset novellit ujuttavat goottilaista kauhua yhteiskuntakritiikkiin ja painelevat samalla Argentiinan lähihistorian kipukohtia.

Teos kuvaa argentiinalaista elämänmenoa runsaudessaan ja rujoudessaan. Arkea varjostavat mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä köyhyys. Perusvire on realistinen, mutta tavanomaisien vaikeuksien kylkeen ryömii tuntemattomia uhkia: ihmisiä katoaa selittämättömästi, parkkipaikalta löytyy lapsen silvottu ruumis, saastuneeseen jokeen viskatut ruumiit alkavat elää omaa elämäänsä.

Osa kertomuksista on saanut kipinänsä tositapahtumista. Rikosuutisten pienet yksityiskohdat vääntyvät kirjailijan mielikuvituksessa yhä erikoisemmille mutkille. Synkistä aiheista huolimatta teoksessa on myös huumoria. Eräs päähenkilö juontaa true crime -kierrosta ja harmittelee, ettei ”Buenos Airesin historiasta löytynyt A-luokan murhaajia”. Diktaattoreita kyllä on, mutta heidän sisällyttämisensä retkiohjelmaan ei olisi ”poliittisesti korrektia”.

On mahdollista tulkita, että kauhujuttujen avulla niin kansalaiset kuin Enriquez pyrkivät käsittelemään symbolisesti lähihistorian kipupisteitä. 1976–1983 Argentiinan sotilasjuntta murhasi tuhansia vasemmistolaisia.