Piällysmies maailmalla

Outsiderin Suomi-pulp ammensi sodanjälkeisten vuosikymmenten kaukokaipuusta.

romaani
Teksti
Matti Komulainen

Pi-pi-pirskatti! Pekka Lipponen oli kotikutoinen kosmopoliitti, joka seikkaili maailmalla 1940–1960-luvuilla ja joutui monenlaisiin kiipeleihin. Kiperimmistäkin pinteistä hän putosi aina jaloilleen, sisun, supliikin ja nyrkkien avulla.

Lipponen peilasi suomalaisten kaukokaipuuta. Tapani Baggen nyt yksiin kansiin kokoamat tarinat Suezin sulttaani, Kuubalainen serenadi ja Etelämeren hirviö (1956, 1959, 1963) vievät eksoottisiin, ja alkuteosten ilmestyessä päivänpolttaviin, maisemiin. Suezilla sodittiin 1956 ja kolme vuotta siitä Kuubassa kumottiin diktaattori Batistan valta. Yhdysvaltain ydinkokeet taas piti Etelämeren otsikoissa pitkään.

Vaikka Lipposen nimikkovihkoissa todellisuus jää taustalle, kaukomaiden tunnelmat, vaihtuvat uhat, nopeat käänteet ja huumorivetoinen dialogi ovat kotimaista pulp-kirjallisuutta aidoimmillaan.

Alun perin Lipponen esittäytyi yleisölle Kalle-Kustaa Korkki -radiokuunnelmassa 1945. Kuunnelmasarja jatkui 15 vuotta. Koominen sivuhenkilö voitti kansan sympatiat ja sai lisää tilaa. Lipponen varasti show’n myös elokuvassa Kalle-Kustaa Korkin seikkailut (1949).

Lipposen luoja Outsider eli Aarne Haapakoski (1904–1961) oli monipuolinen kirjoittaja. Pariisissa journalismia opiskellut Haapakoski raportoi maailmalta muun muassa Suomen Kuvalehteen ja Seuraan. Hän naputteli ohessa useilla salanimillä seikkailutarinoita, scifiä ja historiallisia romaaneja – Baggen mukaan kaikkiaan yli 8 500 erilaista tekstiä.

Haapakosken kuoltua lomamatkalla Málagassa työtä jatkoi Seppo Tuisku (1935–2020). Hän oli avustanut kiireistä mestaria jo parin vuoden ajan Lipposen ja Korkin seikkailuja sepittäen.

Lipponen pönkitti sotien murjoman kansan itsetuntoa aikana, jolloin harva suomalainen pääsi ulkomaille. Rantasalmen Saparomäen kasvatti asui New Yorkissa ja hieroi ”ahväärejä” kansainvälisillä kentillä menestyksekkäästi, äkkiväärästä luonteesta ja änkytyksestä huolimatta. Vauraus oli itseisarvo savolaiselle piällysmiehelle – naisseuran, tittelien, ”näkäräisten” ja pihvien lisäksi.

Lipposia luettiin ahkerasti vielä 1970- ja 80-luvun taitteessa, jolloin samassa formaatissa seikkaili tovin myös Pekka Lipponen junior. Nyt keräilijöiltä pyydetään harvinaisimmista numeroista jopa satoja euroja. Kolmoisvalikoima palveleekin niitä kiinnostuneita, joita divarikierros ei houkuttele.

Outsider: Pekka Lipponen kaukomailla. Toim. Tapani Bagge. 285 s. Aviador, 2021.