Arvio: Leena Sharma ei demonisoi perussuomalaisia

Ne-kirjassa kohdataan näkyvimpiä monikulttuurisuuden vastustajia.

Juho Eerola
Teksti
Erkka Railo

Suomen Kuvalehden politiikan toimittaja Leena Sharman kirjan lähtökohta on kauhistus, jota perussuomalaisten vaalivoitto vuonna 2011 herätti suomalaisissa liberaaleissa.

Intialaisen isän ja suomalaisen äidin tyttärenä kirjoittaja oli itsekin hämmentynyt ja ehkä jopa peloissaan perussuomalaisten voitosta. Yhtälailla häntä ärsytti kriitikoiden voimakas tarve demonisoida perussuomalaisia.

Ärtymyksestä syntyi tarve tutustua niihin perussuomalaisiin, jotka kaikkein näkyvimmin ovat vastustaneet monikulttuurisuutta ja suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, ja kirjoittaa heistä kirja. Tuloksena on Ne – kohtaamisia perus-Suomessa, jota varten on haastateltu monia perussuomalaisten johtavia poliitikkoja, kuten Sampo Terhoa, Juho Eerolaa ja Jussi Niinistöä.

Sharma menee rohkeasti oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Hän tapaa ”niitä”, kyseenalaistaa heidän ajatteluaan, mutta pohtii myös omia ennakkoluulojaan sekä muiden käsityksiä heistä. Samalla kirja tarjoaa näkökulman 2010-luvun suomalaiseen maahanmuuttoon, nationalismiin sekä niistä käytyyn julkiseen keskusteluun.