Yhteenveto Lauri Viidasta

Arvio: Jukka Lyytinen teki Lauri Viidasta asiallisen elämäkerran.

elämäkerta
Teksti
Outi Hytönen

Tuntemattoman sotilaan menestys oli kova paikka Väinö Linnan kaverille Lauri Viidalle (1916–1965). Siksi on Viidan kannalta nujertavaa todeta, että juuri tänä vuonna hänen elämäkerrastaan tekee ajankohtaisen nimenomaan Linnan satavuotisjuhlavuosi.

Linnalla on melko näkyvä rooli Jukka Lyytisen kirjoittamassa kirjassa. Viidan hahmo on kuitenkin Lyytisen kuvauksen perusteella niin voimakas, ettei sitä Linnaan rinnastamalla nujerreta. Lyytinen korostaa Viidan puheliaisuutta, kovaa ääntä ja kookasta hahmoa, joka osasi ottaa tilansa kaikenlaisessa seurassa. Kotona Viita oli suorastaan tukahduttava. Suomalaisessa kirjallisuudessa Viita ansaitsi paikkansa heti ensimmäisillä teoksillaan Betonimylläri (1947), Kukunor (1949) ja Moreeni (1950) – eli jo ennen Tuntematonta sotilasta.

Väinö Linna pysyi ystävänsä tukena tämän vaikeina vuosina. Vain 49-vuotiaana menehtyneen Viidan viimeiset 15 vuotta kuluivat alkoholin ja mielisairauden kanssa kamppaillessa. Perhe-elämä ja kaikki seitsemän lasta olivat Viidalle hyvin tärkeitä, mutta kirjailijan kuollessa menossa oli jo kolmas avioliitto. Lyytinen kuvaa Viidan kaivanneen entisiä vaimojaan ja lastensa läheisyyttä. Kirjassa pohditaan, olisiko Viita säästynyt traagisilta vuosilta, jos olisi pysynyt Pispalassa perheensä luona.

Viidan elämästä on kirjoitettu aiemminkin. Raimo Salokangas on kirjoittanut Viidan elämäntarinan sairauksien näkökulmasta (Kirjailijan kieli ja mieli, 2012), Aila Meriluoto elämäkerran Lauri Viita. Legenda jo eläessään (1974) ja Yrjö Varpio laajasti Viidan tuotannosta teoksessaan Lauri Viita. Kirjailija ja hänen maailmansa (1973).

Lyytisellä on lisäksi ollut käytössä Viidan pojan Sepon kirjoitelma isästään, mutta mitään radikaaleja paljastuksia uusi elämäkerta ei sisällä.

Kirja ei suuremmin säväytä kerronnallisestikaan. Se on asiallisesti ja rauhallisesti etenevä kronologinen tarina, joka nivoo aiempia tutkimuksia näppäräksi kokonaisesitykseksi.

Jukka Lyytinen: Lauri Viita. Kirjailijan elämä. 201 s. SKS, 2020.

Muokattu 5.12.2020 kello 15.30. Korjattu Väinö Linnan 150-vuotisjuhlavuosi satavuotisjuhlavuodeksi.