Arvio: Jukka Gustavson on säilyttänyt luomisvoimansa

Suomi-progen taituri julkaisi Mountain Information -levyn.

Jukka Gustavson
Teksti
Rami Turtiainen

Pink Floyd ilmoitti vastikään, että sen tuore Endless River -albumi on samalla yhtyeen joutsenlaulu. Kotimainen progeveteraani sen sijaan osoittaa olevansa yhä luomisvoimainen.

Jukka Gustavson (s. 1951) muistetaan parhaiten Wigwam-yhtyeen kosketinsoittajana ja yhtenä sen keskeisistä biisintekijöistä. Mittavan uran varrelle on mahtunut lukuisia yhtyeitä, sävellyksiä tanssiteoksiin ja musisointia arvostettujen suomalaismuusikoiden levyillä. Vuonna 2012 Organ Fusion Band -yhtyeen kanssa julkaistu Root & Stalk & Flower Music sai kriitikot hykertelemään tyytyväisinä.

Tuoreen Mountain Information -albumin Gustavson on tehnyt yhteistyössä juurimusiikkiyhtye Hoedownin kanssa. Konkarimuusikot Ninni Poijärvestä Olli Haavistoon ovat onnistuneet luomaan Gustavsonin sävellyksistä soitannollisen synteesin, jossa varmaotteinen ammattimaisuus kulkee sulassa sovussa välittömän ja maanläheisen orgaanisuuden kanssa.

Levyllä liikutaan Gustavsonille rakkaiden 60- ja 70-lukulaisten maisemien ympäröimänä, mutta ilman väkinäistä retroilun halua. Tyylilliseen valikoimaansa säveltäjä on napannut kaikenlaista blues-, gospel- ja countrysävyistä aina funkiin, folkiin ja fuusioprogeen saakka. Kappaleiden irrallisuudesta huolimatta yhdistelmä toimii mallikkaasti.

Kiinnostavimmillaan Gustavson on nimikappaleen ohella Our Father’s Land -teoksessa, jossa artistille tunnusomaiset melodia- ja sointukulut sekä kiistaton virtuositeetti pääsevät oikeuksiinsa.