Arvio: Jippii!

Petteri Järvisen Jippii-kirja kertoo nettioperaattorin noususta ja tuhosta.

Jippii
Teksti
Karo Hämäläinen

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen ryhtyi kirjaamaan asioita muistiin, kun hänet pyydettiin viime vuosituhannen lopulla mukaan aloittelevan nettioperaattorin hallitukseen. Hänen oli tarkoitus kirjoittaa kirja ainutlaatuisesta mobiilimaailmanvalloituksesta.

Jonkin aikaa näyttikin hyvältä: Saunalahti–Jippii tuntui löytäneen reseptin, jota ryhdyttiin levittämään ympäri Eurooppaa. Ilmeisesti vauhdin hurma sokaisi yhtiön johdon. Rohkea yritysosto Saksasta vei rahat ja resurssit, ja kun pääomamarkkinoilla koittivat vaikeat ajat, Jippii ajautui velkasaneeraukseen. Avoimeksi kysymykseksi jää, olisiko Saksan liiketoiminta saatu kannattavaksi, jos aika ei olisi loppunut kesken.

Järvinen kuvaa yhtiön lentoa sisäpiiriläisen asemasta. Hän pudottelee kiehtovia havaintoja, jotka kertovat nyt jo nostalgisesti vuosituhannen vaihteen nettihypestä.

Yli puolet kirjasta täyttää monipolvisen oikeusprosessin kuvaus. Liutaa Jippiin avainhenkilöitä syytettiin lukuisista rikoksista. Keskeinen kysymys tuntuu olleen erään liiketoimen kirjaus. Käräjäoikeus vapautti, hovi antoi raskaat rangaistukset, minkä jälkeen korkein oikeus totesi hovi- oikeuden tuomarin esteelliseksi. Uusi hovioikeuden tuomio oli vapauttava. Vaikka oikeudenkäyntikuvaus on pitkä ja staattinen, Järvinen kuvaa hyvin ja koskettavasti omia tuntojaan prosessin pyörteissä. Huumori pilkahtelee, kun Järvinen tekee havaintoja oikeuden tietotekniikasta ja toimii mikrotukena.