Arvio: Jari Litmanen on Kuningas – näyttävä elämäkerta paljastaa ”lasinilkan” salaisuuden

Sykähdyttävintä antia ovat kuvat ajalta ennen kuuluisuutta.

Jari Litmanen
Teksti
Tero Alanko

Kun suomalaiset miehet puhuvat Kuninkaasta, he eivät yleensä tarkoita Elvistä tai Kaarle XVI Kustaata. He tarkoittavat jalkapalloilija Jari Litmasta.

Kolmen vuoden takaisessa Kuningas Litmanen -dokumenttielokuvassa Jari Litmasen, 44, ura käytiin läpi arkistomateriaalin ja puhuvien päiden – pelaajakaverien, valmentajien ja muiden – kautta. Litmanen 10 -kirjan kirjoittajaksi on merkitty Jari Litmanen itse. Sen vuoksi elämäkerralta oli lupa odottaa jotain uutta, jotain syvempää.

Litmasen urheilusaavutukset tunnetaan, mutta hänen yksityiselämästään tiedetään vähän.

Isä Olavi ja äiti Liisa pelasivat jalkapalloa, isä jopa maajoukkueessa asti. Pikkusisko Sini pelasi koripalloa. Vaimo Ly Jürgenson on edustanut Viroa Miss Maailma -kisoissa. Heillä on kaksi poikaa. Perhe asuu Tallinnassa.

Siinäpä se, myös näyttävän Litmanen 10 -sohvapöytäkirjan jälkeen. Sen sykähdyttävintä antia ovat kuvat ajalta ennen kuuluisuutta. Myönnän, että olisin kiinnostunut lukemaan Jari Litmasesta toisenlaisenkin elämäkerran – faktoiltaan yhtä huolellisen, mutta paremmin kirjoitetun ja otteeltaan rohkean, jopa häikäilemättömän.