Arvio: Hyvinvoinnin hiljainen vihollinen

Jyri Hännisen veroparatiisikirja on erittäin ajankohtainen.

Jyri Hänninen
Teksti
Joni Pyysalo

Veroparatiisit ja Suomi selvittää Suomen osuutta globaalissa veroparatiisiverkostossa, jota on kartoittanut muun muassa Nicholas Shaxsonin Aarresaaret. Jyri Hänninen on ajan hermolla ja kritisoi muun muassa pörssiomistusten vastikään keskeytettyä hallintarekisterihanketta ja Luxemburgin veroparatiisitoimintaa, josta seurasivat Euroopan komission nykyisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin verosopimukset.

Perinpohjainen teos käy läpi varakkaita suomalaisia joilla, kuten 90 prosentilla Helsingin pörssiin listautuneista yrityksistä, on yhtiöitä salaisuusvaltioksikin kutsutuissa veroparatiiseissa. Suomessa veroparatiiseja hyödyntävät etenkin työeläkeyhtiöt, ilmailuala, varustamot ja yksityiset terveydenhuoltoyritykset.

Hänninen tarkastelee monia keskeisiä veroparatiiseja, joita Euroopassa ovat myös Sveitsi, Lontoon City, Jersey, Alankomaat, Irlanti, Malta, Kypros, Liechtenstein, Andorra ja Monaco, Yhdysvalloissa ja Karibianmerellä puolestaan mm. Delaware, Cayman- ja Neitsytsaaret.

Veroparatiiseihin on kätketty arviolta 11 biljoonaa euroa yksityisiä varoja, yritysvarallisuus on oma lukunsa. Hänninen kysyykin, milloin verosuunnittelu on kurjistanut hyvinvointivaltioita niin, että itse yritykset alkavat kärsiä.

Hänninen listaa osin samoja toimia veroparatiisien tukahduttamiseksi kuin Nicholas Shaxson, ensimmäiseksi yritysten maakohtaisten tulosten julkaisupakon.