Suurvaltapolitiikan pyörteissä

Arvio: Suuren pelin paluu kuvaa suurvaltapolitiikan mullistusta ja myös Suomen asemaa.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala on tarttunut rohkeasti isoon aiheeseen. Suuren pelin paluu kuvaa nimensä mukaisesti suurvaltapolitiikan mullistusta. Samalla se analysoi ekologisen kriisin ja koronapandemian aiheuttamia järistyksiä maailmanpolitiikassa.

SK:n Näkökulma-kirjoittajiin lukeutuva Haukkala analysoi historiallisia tapahtumia toimijuuden kautta. Teoreettinen lähtökohta tuottaa tuoreen ja havainnollisen esityksen maailman tilasta ja valtasuhteista.

Haukkala lähtee liikkeelle Georg Magnus Sprengtportenista, joka pyrki irrottamaan Suomen Ruotsin alaisuudesta Venäjän avulla 1800-luvun taitteessa. Tarina etenee itsenäistymisen, talvisodan ja EU:n jäsenyyden kautta nykyisyyteen.

Myös Suomea ympäröivä maailma on muuttunut rajusti. Kylmän sodan ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Yhdysvallat eli jonkin aikaa voimansa tunnossa. Se piti omaa yhteiskuntamalliaan ainoana sopivana koko maailmalle, mutta sitten Kiina nousi valtatekijäksi ja pakotti amerikkalaiset puolustuskannalle.