Arvio: Hiphopin kulmakivi Illmatic hengästyttää yhä

Nasin Illmatic on newyorkilaisen hiphopin kulmakivi: eheä ja kestävä.

hip hop
Teksti
Risto Nevanlinna

Räppäri Nasir Jones eli Nas (s. 1973) varttui New Yorkin Queensbridgessä. Vuokra-asuntoalue on Yhdysvaltain suurin ja yksi kurjimmista. Se tunnetaan ulospääsemättömänä väkivallan ja rikoksen pesänä – sekä Nasin klassikoksi kehkeytyneestä ensilevystä Illmatic (1994), joka on nyt julkaistu uudelleen.

20 vuoden takainen riimivirta ja sukupolvensa parhaiden hiphop-tuottajien musiikki kuulostavat yhä hengästyttävän hyviltä. Vaivattomasti pulppuavat riimit sykkivät päättäväistä elämänhalua. Toisaalta ne ovat häkellyttävän synkkiä ollakseen peräisin parikymppisen miehen mielestä.

Illmaticin tasoisia hiphop-levyjä ei synny edes kerran vuosikymmenessä.

Levyä on innoittanut kaksi elokuvaa: aloituskappaleessa The Genesis sämplätty Wild Style (1983), puolidokumentti hiphop-nuorten pyrkimyksestä parempaan elämään, sekä Scarface (1983), gangsteridraama amerikkalaisesta unelmasta. Myös Illmaticia leimaa halu selättää ympäröivä kurjuus lähes keinoja kaihtamatta. Herkullisimmillaan todet ja siltä tuntuvat tarinat klaustrofobisesta elinpiiristä ovat DJ Premierin tuottamassa kappaleessa N.Y. State Of MindUusintajulkaisulla Illmatic XX on mukana harvoin kuultuja remix-versioita levyn tunnetuimmista kappaleista. Aivan kelvollisia, mutta lähinnä kuriositeetteja alkuperäisversioiden rinnalla.