Arvio: Evakkotilalta eliittiin – Reetta Meriläinen on kriittinen mutta ei hauku ihmisiä

Tytön tie on kuvaus ahkeran ja taitavan henkilön sosiaalisesta kohoamisesta.

kirjat
Teksti
Kustaa Hulkko

Tytön tie on kertomus siitä, kuinka Reetta Meriläinen kohosi Helsingin Sanomien historian ensimmäiseksi naispäätoimittajaksi.

Pitkäaikaisen uutispäätoimittajan vastuulla oli esimerkiksi HS.fi:n käynnistäminen. Hänet nosti esimiestehtäviin Aatos Erkko (1932–2012), joka arvosti hauskaa, räväkkää ja työstään innostunutta urheilutoimittajaa.

Kirja täydentää kiinnostavasti Janne Virkkusen ja Antti Blåfieldin sisäpiirikuvauksia Sanomasta ja Erkosta (Päivälehden mies, WSOY 2013, ja Loistavat Erkot, Otava 2014).

Meriläinen korostaa, että Erkossa oli hauskaa poikamaisuutta mutta myös oikukas ja äkkipikainen puolensa. Erkko saattoi tulkita kriittiset kysymykset kapinaksi. Aikaisemmatkin HS-kirjat ovat kuvanneet, kuinka Erkko tuomitsi Meriläisen epälojaaliudesta lehden EU-linjaa ja ykköspäätoimittaja Virkkusta kohtaan päätoimittaja Keijo K. Kulhan läksiäisillallisilla 1997. Meriläisen mukaan Erkko pyysi myöhemmin anteeksi: ”En tarkoittanut mitään, mitä sanoin.”

Meriläinen kirjoittaa suurten ikäluokkien elämästä lähes kansatieteellisellä tarkkuudella. Lasten leikit, nuorten urheilu, koulu, ruokakulttuuri – yksityiskohtia on välillä liiankin kanssa.