Arvio: Edward Snowden -kirja syyttää valtamediaa myötäilystä

Pulitzer-palkitun Glenn Greenwaldin teos etenee kuin paraskin trilleri.

Yhdysvaltalainen Glenn Greenwald kohautti tuomalla julki Edward Snowdenin vuodot Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviranomaisen NSA:n harjoittamasta laajamittaisesta vakoilusta. Uutisointi palkittiin julkisen palvelun Pulitzerilla.

 Greenwald esittelee keskeisiä paljastuksia kömpelöiden kuvaruutukaappausten avulla ja erittelee niitä turhankin tarkkaan. Yksityisyydestään huolestuneen on käytännöllisempää tutustua vaikkapa Petteri Järvisen uuteen NSA-kirjaan.

Sen sijaan paljastuksia ympäröivät vaiheet ovat kuin trilleriä, jossa sinkoillaan ympäri maailmaa ja kello tikittää. Oli lähellä, ettei Greenwald menettänyt elämänsä skuuppia. Kiinnostavaa on seurata sitä, kuinka Greenwald roimii Yhdysvaltain tiedotusvälineitä ja syyttää niitä hallinnon myötäilystä.

”He [toimittajat] ovat sitä menestyneempiä, mitä enemmän tyydyttävät pomojaan ja edistävät firman asiaa. Ne, jotka pärjäävät suuryritysten pyörissä –– mieluummin palvelevat kuin kritisoivat institutionalisoitua valtaa.”

Vaikka teksti muuttuu pamfletiksi, se nostaa esiin tärkeän havainnon: perinteinen toimittajan määritelmä ei ehkä vastaa nykyaikaa. Kansalaisjournalistit – Greenwaldia on vähätelty juristiksi ja kolumnistiksi – ottavat niitä rooleja, jotka ovat perinteisesti olleet mediatalojen yksinoikeus.