Arvio: Edge of Tomorrow tarjoaa elämyksellistä scifitoimintaa

Aikasilmukkaseikkailun valtit ovat Tom Cruise ja taitava pelilogiikka.

3D
Teksti
Jutta Sarhimaa

Mikä olisi paras mahdollinen sota? Se, joka käytäisiin ihmiskunnan yhteistä vihollista vastaan, science fictionin tyypillinen vastaus kuuluu.

Samalla tavalla luottavaisen Hollywood-elokuvan Edge of Tomorrow japanilaisessa alkuteoksessa alokas joutuu aikasilmukkaan, joka pakottaa hänet elämään saman päivän yhä uudelleen. All You Need Is Kill (2004) edustaa Japanissa instituutioksi muodostunutta mecha-genreä, jossa ihmiskunnan kehityksen on muuttanut metallinen, kehon ympärille puettava tukiranka.

Myös kurin ja kohtalon korostaminen ovat historiallisia lainoja saarivaltiolta. Tiedotusupseeri Bill Cage (Tom Cruise) osaa puhua, ei taistella. Niskoiteltuaan esimiehelle hän herää vieraasta tukikohdasta sotilaskarkurina ja joutuu 2000-luvun Normandian maihinnousun eturintamaan.

Maltilliseen tahtiin ohjaavan Doug Limanin edellinen elokuva oli sentimentaalinen CIA-draama Fair Game (2010). Yllättävästä aiheestaan huolimatta Edge of Tomorrow edustaa samaa suoraviivaista toimintaa kuin Limanin paras työ Medusan verkko (2002).

Aikasilmukan murtaakseen Cagen on junailtava sota ihmisten voitoksi. Hänen on opeteltava käyttämään konepukua ja liittouduttava Emily Bluntin esittämän veteraanin kanssa.