Infosodan salapoliisit

Arvio: Me olemme Bellingcat -kirjan teksti etenee kuin rikosdraama.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Bellingcatin tutkimuksia siteerataan ahkerasti kansainvälisiä konflikteja, sotarikoksia ja ihmisoikeuksia käsittelevissä uutisissa. Eliot Higginsin kirja auttaa ymmärtämään, kuinka yksinkertaisilla menetelmillä tiedot on lopulta hankittu.

Higgins on brittiläinen kansalaisjournalisti ja itseoppinut tutkija, joka ryhtyi pitämään blogia jäätyään työttömäksi. Hän keskittyi aluksi Syyrian sodassa käytettyihin aseisiin analysoimalla niitä internetistä keräämiensä tietojen avulla.

Kysymys oli pelkästä harrastuksesta, joka muuttui kokopäivätyöksi viimeistään silloin, kun Higgins paljasti, että Syyrian hallituksen joukoilla oli käytössään rypälepommeja. Myöhemmin hän todisti, että hallitus oli vastuussa myös Ghoutan tuhoisasta kaasuiskusta, joka surmasi satoja ihmisiä.

Tiedot herättivät laajaa kiinnostusta mediassa. Higginsin maine alkoi kasvaa, hän sai yhteenottoja samanhenkisiltä nörteiltä eri puolilta maailmaa, ja Bellingcat-verkosto alkoi muotoutua.

Vuonna 2014 Bellingat jäljitti Venäjän armeijan ohjuksen, jolla malesialainen matkustajakone MH-17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa.

Sen jälkeen ryhmä on ratkaissut lukuisia rikoksia, joiden taustalta löytyy suora yhteys Venäjän tiedustelupalveluihin.

Bellincat selvitti entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttäjien henkilöllisyydet yhdistelemällä puhelu- ja passitietoja sekä matkavarauksia. Higginsin tärkein kumppani Venäjällä on ollut The Insider -verkkojulkaisun päätoimittaja Roman Dobrohotov.

Higgins kuvailee yksityiskohtaisesti Bellingcatin tutkimuksia ja työtapoja, jotka perustuvat sosiaalisen median ja muiden tietolähteiden pikkutarkkaan perkaamiseen ja tiedonmurusten yhdistelyyn. Yksi tärkeimmistä menetelmistä on geopaikannus eli kuvamateriaalin paikantaminen kartalla.

Teksti etenee kuin rikosdraama. Kirjan alaotsikko viittaa tiedusteluun, vaikka Higgins korostaa toistuvasti, ettei Bellingcatissa ole mitään salamyhkäistä.

Lähteet kerrotaan avoimesti ja tulokset on tarkoitettu suuren yleisön arvioitavaksi.

Bellingcatia arvostetaan luotettavan tiedon tuottajana. Siitä kertoo sekin, että ryhmän suomalaisjäsen Veli-Pekka Kivimäki toimii nykyisin erikoistutkijana suojelupoliisissa.

Eliot Higgins: Me olemme Bellingcat – Tiedustelupalvelu verkossa. Suomentanut Antero Helasvuo. 252 s. Docendo, 2021.