Kuin viimeistä päivää

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Hollywood-mogulin hulppeassa kartanossa on juhlat. Ne ovat spektaakkeli vailla vertaa: samppanja virtaa, rytmimusiikki hakkaa, huumeita vedetään, tanssilattia on täynnä ja seksiä harrastetaan. Ohjelmanumeroihin kuuluu norsun esiinmarssi. Yläkerrassa tapahtuu verinen tragedia.

Babylonin ensimmäiset kymmenen minuuttia sisältävät enemmän alastomia ihmisiä, orgiakuvastoa ja narkkaamista kuin parin normaalivuoden kaikki Hollywood-tuotannot yhteensä. Lisäksi elefantti ripuloi duunarien ja kameran linssin päälle.

Yllättävintä voi olla, että tapahtuma-aika on 1920-luvun loppu. Damien Chazellen elokuva on merkillinen yhdistelmä satiiria, melodraamaa, sensaatioiden roisketta ja pilkahduksia todellisesta historiasta.

Musikaalipastissista La La Land tunnettu Chazelle on saanut epookkiin jättirahat. Alun irstailujakso onnettomuuksineen on johdanto varsinaiseen tarinaan, joka sijoittuu elokuva­teollisuuden murrosvuosiin. Pääosia, tilaisuutensa saavaa tulokasta ja äänielokuvan tullessa itseluottamuksensa menettävää kiintotähteä esittävät Margot Robbie ja Brad Pitt. Näkökulmahenkilö on hanttihommista studiopomoksi nouseva meksikolaistaustainen romantikko (Diego Calva).