Arjen surrealisti Janne Räisänen valloittaa Berliiniä

Janne Räisänen on näyttävästi esillä Saksassa.

kuvataide
Teksti
Mika Minetti

Berliiniläisgalleria Schwarz Contemporary esittelee Janne Räisäsen, 43, yksityisnäyttelyssä taiteilijan uusinta tuotantoa. Samaan aikaan Berliinissä nähdään myös suomalaisen liikemiehen ja keräilijän Timo Miettisen luotsaamassa Salon Dahlmannissa huima ryhmänäyttely. Siinä on mukana Räisäsen lisäksi muun muassa Philip Guston, abstraktin ekspressionismin amerikkalainen supertähti.

”Guston oli minulle jo opiskeluaikoinani 1990-luvulla merkittävä esikuva, aivan kuten Jean-Michel Basquiat, Georg Baselitz ja Martin Kippenberger”, Janne Räisänen kertoo.

Pudasjärveltä kotoisin oleva Räisänen on opiskellut Helsingin Kuvataideakatemiassa ja Frankfurtin Städelschulessa. Hänen teoksissaan näkyy saksalaisen maalaustaiteen perinne rinta rinnan oman aikamme katumuodin ja klubikulttuurin virtausten kanssa. Räisäsen työt ovat ”pieniä suuria tarinoita”, kuten kriitikko ja kuraattori Mika Hannula kirjoittaa Salon Dahlmannin julkaisemassa katalogissa.

Räisänen on omintakeinen, rohkea ja kujeileva ekspressionisti. Myös teosten nimet kertovat hänen huumoristaan. ”Ohikiitävä elämäni rakkaus: poro”, ”Herra Huulipuna”, ”Äiti kansallispuvussa”. Taiteilija itse luonnehtii tyyliään arjen surrealismiksi.