Ari-Pekka Lahti Islannissa: Kohti katastrofia ensimmäisessä luokassa

Ari-Pekka Lahti
Teksti
Karri Kokko

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Ari-Pekka Lahti lähti Islantiin miettimään tulevia töitä. Hän kohtasi ristiriitojen repimän maan.

Ari-Pekka Lahti

”Entinen kalastajakansa on ihmeissään. Paluuta entiseen ei ole, mutta tulevakin on täynnä uhkakuvia”, Lahti sanoo.

Viime vuosi oli Ari-Pekka Lahdelle rankka. Kaksi suurta ensi-iltaa ja joukko pienempiä töitä veivät mehut miehestä.

Kun tuli tieto vaimon pääsystä vaihtoon Islantiin, Lahti piti sitä taivaan lahjana. Puoli vuotta kaukana meren takana tuntui helpottavalta. Saisi ladata akkuja ja keskittyä viimeistelemään syksyksi ensi-iltaan tulevaa näytelmää.

Lahdet muuttivat Reykjavikiin helmikuussa. Työn lomassa on ollut aikaa katsella ympärilleen ja tutustua uuteen, vieraaseen maahan. Ihmettelyn aihetta on riittänyt.

”Islannissa eletään valtavaa murroskautta. Finanssikriisi mullisti kaiken, ja nyt joudutaan miettimään moni asia uusiksi”, Lahti sanoo.

Ensimmäiseksi pistivät silmään islantilaisten yltäkylläinen elämä ja uskomaton vauraus.

”Reykjavikin kaduilla kulkevat ihmiset ovat kuin suoraan muotilehtien sivuilta reväistyjä. Tällaista on vaikea kuvitella missään muualla kuin Beverly Hillsissä.”

Kriisin puhjettua islantilaiset kokoontuivat osoittamaan mieltään ja vaatimaan muutosta. Tapahtumien tunnelma yllätti Lahden.

”Moni suhtautui niihin kuin piknik-retkeen. Ajettiin paikalle jättikokoisella maasturilla tai tuliterällä urheiluautolla ja ihmeteltiin, onko meillä nyt varaa ostaa tyttärelle se luvattu kolmas poni.”

Bileet ovat ohi

Yleinen mieliala on hämmentynyt, ja islantilaisten on vaikea sopeutua ajatukseen siitä, että bileet ovat ohi.

”Täkäläiset tunnustavat olevansa maailman pinnallisin kansa – ja ylpeitä siitä.”

Hämmennys synnyttää outoa huumoria.

”Sanotaan, että samppanja on out, nyt on muodikasta kokata kotona. Mikä on todella outoa, koska ihmiset ovat tottuneet syömään ulkona Reykjavikin lukuisissa hienostoravintoloissa.”

Islannin ongelmat paljastuvat räikeinä johtuen sen mittasuhteista: koko maassa on väkeä suurin piirtein saman verran kuin Tampereen kaupungissa.

”Tässä se nyt nähdään, mitä seuraa, kun johonkin paikkaan kaadetaan yhtäkkiä valtavat määrät rahaa ja sitten se kaikki mikä maistui niin makealta, otetaan yhtäkkiä pois.”

Uuden hallituksen vaikeat ratkaisut

Islantilaisten tarve muutokseen näkyi äskeisten parlamenttivaalien tuloksessa. Entinen porvarijohto sai mennä ja tilalle astui demareiden ja vasemmistovihreiden koalitiohallitus.

Talousongelmien lisäksi uudella hallituksella on paljon mietittävää. Pitää ratkaista, mennäänkö Euroopan unioniin ja liitytäänkö euroon.

Yksi vaikeimmista kysymyksistä on uuden alumiinitehtaan rakentaminen.

”Tehdas toisi vaurautta, mutta kokemuksesta tiedetään, että se on myös vakava uhka Islannin ainutlaatuiselle ja herkälle luonnolle.”

Maan ristiriidat ja kahtia jakautuneisuus tulevat esiin siellä täällä.

”Maassa syntyy lapsia enemmän kuin koskaan, lapsia jotka ovat ikänsä tottuneet pelkkään yltäkylläisyyteen. Toisaalta näkee paljon vanhoja kielitaidottomia ukkoja, entisiä villapaitoihinsa pukeutuneita kalastajia, jotka näyttävät jääneen ulkopuolisiksi ja osattomaksi kaikesta.”

”Yltiökapitalismi ja pankkikeinottelu panivat maan polvilleen ja nyt mietitään, miten hyvinvointia kannattaisi ryhtyä rakentamaan. Paluuta vanhaan ei ole, mutta tulevakin on vielä hämärän peitossa.”

Ari-Pekka Lahden ohjaama ja dramatisoima näytelmä Metsästäjä saa ensi-iltansa Kokkolan kaupunginteatterissa 3. lokakuuta.

Kuva Essi Lahti