Yksi levy, kaksi kieltä

Anna Järvinen otti Ruotsin kansalaisuuden ja alkoi laulaa suomeksi.

musiikki
Teksti
Tero Alanko

Muusikko Ann­a Järvinen (s. 1970) muutti kuusivuotiaana Helsingistä Tukholmaan äitinsä ja isoveljensä kanssa. Myös uusi isäpuoli oli ruotsinsuomalainen. Hän haisi hiuslakalle ja ananaskarkeille.

Järvinen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa 15 vuott­a sitten. Hieno Jag fick feeling -lev­y oli ruotsinkielinen, mutta Helsinki-kappaleessa hän lauloi: ”Helsinki, tule mut hakemaan / tule nyt mennään.

Järvisen lapsuus Helsingissä oli onnellista aikaa. Hän vietti pitkään kesät ja lomat Suomessa. Kaipuu vanhaan kotimaahan oli epämääräinen mutta kova.

”25-vuotiaaksi asti luulin, että muuttaisin takaisin Helsinkiin. Vasta sen jälkeen juurruin Tukholmaan. Mummoni kuoleman jälkeen matkat Suomeen ovat olleet melkein ainoastaan työmatkoja.”

Anna Järvisellä on kaksi tytär­tä. Heistä vanhempi on pari­kymppinen. Hän ymmärtää ja puhuu suomea. Tyttäret ovat ylpeitä juuristaan, mutta käyvät Suomessa harvoin.

Seitsemän vuotta sitten Anna Järvinen otti Ruotsin kansalaisuuden. Hän halusi äänioikeu­den kotimaassaan. Syyskuun valtiopäivävaaleissa oikeisto­blokki sai enemmistön, mistä Järvinen on harmissaan.

”Äitini psykiatri sanoi sen ehk­ä parhaiten: ’Monet meist­ä olisivat uskoneet enemmän Ruotsista.’”