Ankan henki, ajan henki ja pullon henki

Kevään uutuuksissa Barksin ankat, Suomen kesät ja konjakin salat

Sarjakuvatärpit
Teksti
Jyrki Jantunen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ankan henki

Aku Ankka on opettanut suomalaisia lukemaan, mutta ilman Carl Barksia (1901–2000) se ei olisi onnistunut. Barks oli ”se hyvä piirtäjä”, joka loi Ankkalinnan ja jonka tarinat olivat oivaltavia, jännittäviä ja humaaneja. Timo Ronkainen, Ankkalinnan Pamaus -fanilehden toimittaja, kertoo viihdyttävissä esseissään, mitä vuosisadan sarjakuvaneron ruutujen takaa löytyy: runoutta, historiaa, psykologiaa, tiedettä, taidetta, scifiä… Barks ankkoineen on enemmän kuin muut.

Timo Ronkainen: Carl Barks – Ankkamestarin salaisuus. 272 s. Zum Teufel, 2018.

 

Ajan henki

Ennen ei ollut paremmin, mutta kesät olivat kesiä. Antero, Annikki ja Jaakko seikkailevat 1970-luvun kylä-Suomessa. Pauli Kallion leppoisat jutut saavat hyvälle tuulelle, ja Reetta Niemensivun kuvitus henkii lämpöä, iloa ja riemua. Strippien ajatus kantaa: lapsuuden kesä on yhteinen kokemus. Kallio on tuttu SK:n lukijoille Krampeista ja nyrjähdyksistä.

Pauli Kallio – Reetta Niemensivu: Lyhenevä kesä 2, Riemua ja rähinää. 80 s. Suuri Kurpitsa, 2018.

 

Pullon henki

Ranskalaistaitajien uutuussarja pureutuu kiehtovasti konjakin saloihin. Sotareportteri Anna-Fanély Simon saa ”rauhallisen” juttukeikan Charenten alueelle ja yllättyy, kun lapsuudenystävä on kuollut. Siitä alkaa outojen tapahtumien vyöry, jonka aikana opitaan kaikki konjakista. Avauksen nimi on kekseliäs ja viittaa tammitynnyreistä haihtuvaan konjakkiin, ”enkelten osuuteen”. Lopusta taistelevat pahat voimat, ihmiset.

Corbeyran – Chapuzet – Brahy: Cognac 1, Demonien osuus. Suom. Anssi Rauhala. 48 s. Zoom Teufel, 2018