Parasta arkkitehtuuria: pihasauna

Katsaus 2020 antaa tunnustusta myös vähemmän julkisuutta saaneelle hyvälle arkkitehtuurille.

arkkitehtuuri
Teksti
Timo-Erkki Heino

Keskustakirjasto Oodi ja taidemuseo Amos Rexin uudisrakennus Helsingissä tiedetään suomalaisen arkkitehtuurin hienoimmiksi saavutuksiksi viime vuosina. Mutta kuinka moni tuntee Helsingin Lapinmäen päiväkodin, Sipoonlahden koulun laajennuksen tai Tuupalan koulun Kuhmossa?

Suomen koulujen ja päiväkotien arkkitehtuurin korkea laatu ja omaperäisyys erottuvat kansainvälisessä vertailussa, toteaa arkkitehti ja arkkitehtuurikuraattori Martin Braathen. Hän katsoo suomalaista arkkitehtuuria norjalaisesta perspektiivistä.

Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsauksen kohteet valitsevat arkkitehdit. Tällä kertaa raadissa olivat Braathenin lisäksi arkkitehti Kirsi Korhonen sekä arkkitehti ja arkkitehtuurihistorijoitsija Harri Hautajärvi. He ovat valinneet 15 korkealaatuista suomalaista rakennuskohdetta Lammassaaren luontopolusta ja Turun Kakolanmäen funikulaarin asemista pihasaunaan Fiskarsissa.

Arkkitehtuurissakin laatu ja kokemus kuuluvat yhteen. Näyttelyssä on mukana useampi aiemmin biennaalissa esitelty arkkitehtitoimisto, esimerkiksi JKMM-arkkitehdit (Amos Rex), arkkitehtitoimisto ALA (Oodi), Anttinen Oiva Arkkitehdit (asuintalo Käpylässä) sekä Kiinan projekteihin erikoistunut PES-Arkkitehdit (Fuzhoun kulttuurikeskus).

Suomessa rakennetaan keskinkertaista ja huonoakin arkkitehtuuria, valintaraati muistuttaa. Tehokkuuden ja voiton maksimoimiseksi asuinrakentamisessa ovat yleistyneet ahtaat koppiyksiöt.

Berliiniläinen arkkitehti Carlos Alarcón Allen kertoo hieman hämmentyneenä, kuinka Jätkäsaaren asuintaloissa kunnianhimoiset suunnitelmat oli sovitettava suomalaisiin asuntomarkkinoihin. Avoimet, vapaasti muunneltavat tilat oli muutettava lisämakuuhuoneiksi ja huoneistosaunoiksi.

Näyttelyn kohteet esitellään aiempaan tapaan korkeatasoisessa julkaisussa. Kohteiden videoesittelyitä ilmestyy Arkkitehtimuseon Youtube-kanavalle joka toinen perjantai.

Tämänkertaisena erikoisuutena arkkitehtitoimistot ovat valinneet yhden esineen symboloimaan toimistonsa työtä. Sympaattisessa nurkkauksessa nähdään muun muassa diskopallo, uimasukat ja sukset. Verstas Arkkitehdit (Väre-rakennus Aalto-yliopistossa Otaniemessä) on valinnut höylän:

”Työstämme arkkitehtuurin monista näkökulmista tarkasti paikkaansa istuvaksi. Siksi symbioliesineemme on höylä, joka paljastaa lastu kerrallaan puusta sen hienoimmat syyt.”

Suomen arkkitehtuuria  – Katsaus 2020. Arkkitehtuurimuseossa (Kasarmikatu 24, Helsinki) 28.2.2021 asti.