"Äiti" suomen kaunein sana

kilpailut
Teksti
Karri Kokko
äiti

Agricolan merkkivuoden kunniaksi järjestetyssä kilpailussa suomen kielen kauneimmaksi sanaksi valittiin vanha tuttu ”äiti”.

Kilpailussa annettiin yhteensä 3837 ääntä ja ehdotettiin 1418 erilaista sanaa Suomen kielen kauneimmaksi sanaksi. Äänestäjät olivat eri puolilta Suomea.  Eniten ääniä sai kuten aiemmissakin vastaavissa Suomessa ja muualla Euroopassa toteutetuissa äänestyksissä sana ”äiti”. Suosituimmat kymmenen sanaa ovat järjestyksessä äiti (367), rakkaus (271), rakas (152), kiitos (75), lumi (55), kaunis (39), kulta (38), usva (32), aamu (29) ja koti (27).

wallin, häkkinen, laaksonen

Mikael Agricolan juhlavuoden ”Sanasista kaunein” kilpailu käynnistyi Turun Kansainvälisillä Kirjamessuilla 5.10.2007. Äänestää saattoi niin kupongilla, tekstiviestillä kuin juhlavuoden verkkosivuillakin.

Stefan Wallin, Kaisa Häkkinen ja Heli Laaksonen
(Kuva Hannu Lindroos)

Kilpailuraatiin kuuluivat Turun yliopiston Suomen kielen professori ja Agricolan kielen asiantuntija Kaisa Häkkinen, runoilija Heli Laaksonen sekä kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin. Taustaltaan monipuolinen tuomaristo edusti niin murresanoja, kaksikielisyyttä kuin kielentutkimustakin. Myös tuomareiden syntypaikat kattoivat koko Suomen.

Kielentutkijaa voitto ei yllättänyt. ”Äiti ei ole äänteellisesti niitä kauneimpia, mutta ratkaisevaa oli sanan sisäinen kauneus. Äiti on niin kaunis asia”, Häkkinen sanoi.

Viron kielen innokkaana harrastajana tunnettu Heli Laaksonen myötäili tutkijaa, mutta muistutti toisesta näkökulmasta. Viron sanalla ”äit” on hiukan poikkeava merkitys.

”He varmaan ihmettelevät, miksi suomalaiset kutsuvat äitiään muijaksi tai akaksi”, Laaksonen naureskeli.

Äiti on myös sikäli merkillinen sana, että sen käyttäjä voi viitata samalla sanalla sekä äitiinsä että itseensä. ”Hänellä on äiti, mutta hän voi olla myös itse äiti.”

Ministeri Wallin hiukan ihmetteli yhden sanan puuttumista. ”Ehdotusten joukosta löytyy yksi maininta sanasta vaimoni, mutta perusmuoto vaimo puuttuu.”

Tuomarit pohdiskelivat muun muassa sitä mikä tekee sanasta kauniin. Tärkeimmiksi syiksi kilpailun pohjalta mainittiin sanan merkitys, henkilökohtainen suhde sanaan sekä sanan sointuvuus ja pehmeys. Äiti sanassa korostuu sen merkitys, jota pidettiinkin äänestyksen tärkeimpänä kriteerinä. Suosikkivokaaliksi paljastui u- ja -konsonantiksi l-kirjain.

Kulttuuriministeri Stefan Wallin nimesi suosikkisanoikseen hauskan suppilovahvero- sekä sympaattisen siili-sanan, professori Häkkinen menevän kuulalaakerin sekä itse Mikael Agricolan sanamuunnoksen jalopeurukaisen, joka tarkoittaa leijonan poikasta.  Heli Laaksosta puolestaan miellyttivät muun muassa pehmeän pyöreä mummu ja murresana munt.  Ehdotettujen sanojen määrää pidettiin ilahduttavana.

Suomen kielen kaunein sana -kilpailun tavoitteena oli juhlavuoden huipennuksen ohella muistuttaa suomen kielen merkityksestä ja saada äänestäjät miettimään sen sanojen sisältöä ja kauneutta. Vilkkaan kilpailuun osallistumisen perusteella voidaankin todeta kielen olevan suomalaisille edelleen tärkeä asia ja identiteetin perusta. Kilpailun tulosten julkistamisella itsenäisyyspäivän aattona haluttiin myös onnitella 90-vuotiasta Suomea.

Aiheesta lisää
Äiti on paras (SK 48/2006)
Kaunein sana on aalto (SK 49/2006)