Käytännön rauha ja rakkaus

50 vuotta sitten Woodstock yhdisti sukupolven, joka lopetti Vietnamin sodan.

Teksti
Matti Komulainen

Puoli vuosisataa sitten, 15.–17. elokuuta 1969, järjestettiin Bethelissä, New Yorkin liepeillä Woodstock Music & Art Fair. Festivaali kokosi yhteen puoli miljoonaa nuorta. Sen maineen sinetöivät Suomeenkin ulottunut mediarummutus sekä Michael Wadleighin Oscar-palkittu dokumenttielokuva.

”Elokuva loi Woodstock-kultin. Minullekin oli tuoreena englantilaisen filologian ja kirjallisuustieteen opiskelijana päivänselvää, että leffa oli pakko nähdä heti tuoreeltaan kesällä 1970”, sanoo Veijo Hietala, amerikkalaiseen mediaan ja populaarikulttuuriin erikoistunut mediatutkija emeritus.

Hän työstää parhaillaan kahta Woodstock-henkeä peilaavaa kirjaprojektia: ”oppikirjaa” unelmien ja päämäärien toteuttamisesta sekä populaaritieteellistä tutkimusta viihteen merkityksestä yksilölle ja kulttuurille.

Woodstockista muistetaan yleisön kollektiivisuus ja poliittinen tiedostaminen, jotka kohtasivat rockin soidessa kuohuvan 1960-luvun lopulla. Käsitys on oikea, mutta ei koko totuus. Hietalan mukaan festivaalin yhteiskunnallinen merkitys oli pikemminkin symbolinen kuin konkreettinen.