Missa popularis on aikansa lapsi

Värinän ja Laulu-miesten joululevyt lämmittävät mieltä

levytärpit
Teksti
Risto Nordell

Nostalginen popmessu

Vuonna 1969 sävelletty Missa popularis yhdistää kiehtovalla tavalla kuoron laulaman latinankielisen messutekstin 1960-luvun popmusiikkiin sähkökitaroineen, rumpuineen ja hammond-urkuineen. Sävellyksessä kohtaavat niin Bach, Beatles, Mozart, Procol Harum kuin The Hollieskin. Teos on sympaattinen tyylien synteesi ja liikuttava ajankuva, eräänlainen Suomen Hair.

Timo Ruottinen: Missa Popularis. Ruamjai-kuoro, joht. Kirsi Kaunismäki-Suhonen & The New Segment Orchestra. Alba Records.

 

Hivelevän harrasta

Vain kuusi vuotta vanhan kamarikuoro Värinän levy täyttää kauniilla tavalla sen otsikon Rauhaa herättämät odotukset. Tutut ja hieman tuntemattomammatkin jouluiset laulut soljuvat hartaan juhlavasti ja nautittavan puhtaasti. Näinä kommervenkkien ja sirkustemppujen aikoina konstailemattomat sovitukset hivelevät korvaa.

Kamarikuoro Värinä (joht. Noora Hirn): Rauhaa. Holvi.com/shop/kamarikuorovarina.

 

Mieskuoron joulu

Laulu-Miehet edustaa suomalaista mieskuorokulttuuria kunniakkaimmillaan. Kuoro syntyi 1914 seniorikuoroksi pääkaupungin akateemisten kuorojen entisille jäsenille. Esityksiin ei pidä soveltaa ammattilaiskriteeristöä. Tutut joululaulut soivat vakavina

ja pönäköinä mutta täynnä sydämen karua lämpöä.

Laulu-Miehet (joht. Matti Hyökki): Taas kaikki kauniit muistot. Fuga-levykaupasta.