Taipuu vaan ei taitu

Sally Salmisen 1930-luvun bestseller puhuttelee #metoo-aikakauden lukijaa.

kirja
Teksti
Niina Holm

Sivuakaan ei hukata. Sally Salminen hahmottelee päähenkilönsä luonteen ja kohtalon heti Katrinan alkulehdillä. Viekas merimies on huijannut Katrinan vaimokseen ja vienyt Pohjanmaalta Ahvenanmaalle köyhään ja kovaan torpparin elämään. Mutta Katrina ei puutteessakaan suostu luopumaan arvokkuudestaan. Hän tyytyy ja taipuu mutta ei nöyrry.

Katrina on sinnikäs, pystyvä nainen, joka kantaa vastuun kasvavasta perheestään sekä siitä säiden piiskaamasta mökistä, joka hänelle on kodiksi osoitettu. Merimiehen vaimolta vaaditaan yksinhuoltajan lujuutta. Hän raataa siinä missä miehetkin, ja enemmän. Hän ajaa metsästä tukkeja, antaa raiskaajalleen selkään, nikkaroi arkun lapselleen. Niittää, neuloo ja synnyttää.

Mies Johan on saamaton suupaltti, jonka elämänhalu hiipuu jo nuorella iällä. Katrinan hellyys miehenroikaletta kohtaan on lähes käsittämätöntä, mutta tässä piilee Salmisen nerokkuus. Hän luo Katrinasta ja muista saaristolaisista väärentämättömiä henkilöitä rosoineen ja ansioineen. Katrina kypsyy ja kasvaa, erehtyy ja antaa periksi. Hän on ristiriitainen nainen, ja sellaisena suurenmoisen samastuttava.