Yllätyskäänne Trevoc -jutussa: vahingonkorvausten määrä voi pudota yli puolella miljoonalla eurolla

Ulkoministeriö, Supo, Tulli ja Helsingin poliisilaitos ovat täsmentäneet huomattavasti vahingonkorvausvaatimustensa määrää.

Asianomistajina olevat viranomaiset vaativat Trevocilta alun perin vuoden 2014 lopulla yli miljoonan euron korvauksia. Ne perustelivat vaateita muun muassa sillä, että ne olivat joutuneet luopumaan Trevocilta hankkimistaan seurantalaitteista. Trevocin epäiltiin salanneen omistus- ja rahoitusjärjestelyjään viranomaisasiakkailtaan ja erehdyttäneen niitä ostamaan seurantalaitteita ja muuta tekniikkaa 1,2 miljoonalla eurolla. Tästä oli koitunut asiakkaille taloudellista vahinkoa.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan uusi tilanne johtuu siitä, että korvausvaatimusten loppusummasta on nyt poistettu kaikki kertaluonteisiksi katsottavat ja teknisesti loppuun käytetyt tuotteet ja palvelut. Tämä koskee myös tuotteita, jotka ovat edelleen hyödynnettävissä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaatimuksista on pudotettu pois sellaisia tavaroita ja laitteita, jotka eivät ole Trevocin tekemiä. Trevoc on esimerkiksi hankkinut erilaisia akkuja, johtoja ja kameroita, jotka se on ostanut ja toimittanut eteenpäin nollakatteella.

Asianomistajat ovat nyt myös hyväksyneet puolustuksen esityksen siitä, että ne ehtivät saada Trevocin laitteista käyttöhyötyä ennen kuin ne poistettiin käytöstä. Eli jos tietyn Trevocin laitteen käyttöikä olisi ollut kahdeksan vuotta ja se ehti olla käytössä neljä vuotta, laite olisi käyttöikänsä puolessa välissä.

Nyt korvausvaatimuksia on täsmennetty ja laskettu uudelleen neljällä vaihtoehtoisella käyttöiällä, jotka ovat kolme, viisi, seitsemän ja kymmenen vuotta hankintalaskun päiväyksestä hankinnan käytön päättymiseen. Supo ja ulkoministeriö laskivat hankintojensa käytön päättyneen 15. marraskuuta 2013, Helsingin poliisilaitos 30. huhtikuuta 2014 ja Tulli 1. heinäkuuta 2014.