Yllätys Savossa – Iisvedeltä löytyy pikku Pispala

Kesämatkalla: Tiiviisti rakennettu sahatyöläisten kylä on poikkeuksellinen näky savolaisessa maisemassa.

Kesämatkalla
Teksti
Riikka Karhunen

KESÄMATKALLA – Lapsena kesät olivat tolkuttoman pitkiä. Päivät laahustivat mökillä Karttulassa Sisä-Savossa toukokuun lopusta elokuun puoliväliin. Usein tuli tuijotettua laiturilla Virmasveden selkää ja mietittyä, mitä tuolla järven toisella puolella mahtaa olla.

Vastaus löytyi, kun isä päätti viedä perheen autoajelulle järven ympäri. Pieniä kivikkoisia pellon plänttejä, metsikköä, yksi talo pellon laidassa, toinen tuonnempana, pöpelikköä, pimeää kuusikkoa, solakoita rantakoivuja, muutama kapea kannas, järveä, järveä. Sitä se savolainen maisema on.

Mutta Suonenjoen Iisvedeltä jäi mieleen kummallinen kylä, Kolikkoinmäki. Ei sellaista ollut nähnyt kuin korkeintaan Melukylän lapsissa tai Marikissa, ruotsalaisissa lastenkirjoissa. Pieniä punaisia taloja valkoisine ikkunanpuitteineen mäenrinteessä vieri vieressä. Jokaisella talolla, tai pikemminkin mökillä, oli oma piha syreeneineen, talojen välissä lauta-aidat ja kapeita kujia. Muistan isän paasanneen, että tämä ei olekaan tyypillistä savolaista harvaa asutusta. Tämä on työläiskylä.

kesakohde_suonenjoki_kolikkoinmaki.3
Kolikkoinmäki ei ole kuollut museo vaan siellä eletään täyttä häkää. © Riikka Karhunen

Ja sitten seurasi esitelmä siitä, kuinka Iisvedellä toimi 1900-luvun alkupuolella useita sahoja ja rullatehdas. Iisvedellä, joka itse asiassa on samaa järveä kuin mökkijärvemme Virmasvesi, uitettiin paljon puuta. Iisveden satama oli viime vuosisadan ensimmäisinä vuosikymmeninä peräti Suomen vilkkain sisävesisatama, kanavien kautta oli yhteys Pielaveden reitille.