Ylitornion perhesurma: kolmen murhan tutkinta alkaa

perhesurmat
Teksti
Jyrki Jantunen
Ylitornio

Ylitornion perhesurman yksityiskohdat ja motiivit alkavat selvitä tänään, kun poliisi pääsee aloittamaan perusteelliset tutkinnat. Poliisi tutkii tapausta kolmena murhana. Myös ampujan kuolemansyy selvitetään.

Vuonna 1920 syntynyt mies ampui suunnilleen samanikäisen vaimonsa, kaksi tytärtään ja itsensä Ylitorniolla sunnuntaina iltapäivällä. Mies surmasi ensin kotitalossaan kehitysvammaiset tyttärensä ja sen jälkeen hän ampui vaimoaan Ylitornion terveyskeskuksessa, jossa tämä oli hoidettavana.

Poliisin mukaan huoneessa on saattanut olla toinenkin henkilö ampujan ja tämän vaimon lisäksi, mutta asian tutkinta on kesken.

Lopulta mies tappoi itsensä kotonaan, jonne hän oli palannut terveyskeskuksesta. Koti sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Ylitornion terveyskeskuksesta.

Mies ja hänen noin 50-vuotiaat tyttärensä kuolivat luoteihin heti. Vakavasti haavoittunut vaimo menehtyi sunnuntai-iltana Oulun yliopistollisessa sairaalassa, jonne hänet oli lennätetty kriittisessä tilassa pelastushelikopteri Aslakilla.

Poliisipäällikkö Seppo Kinnusen mukaan poliisille ilmoitettiin kello 14.45 ammuskelusta terveyskeskuksessa. Vaimoaan ilmeisesti käsiaseella ampunut mies ehti kuitenkin poistua terveyskeskuksesta kohti kotiaan ennen poliisien saapumista. Poliisien tulo paikalle kesti vain kolmisen minuuttia.

Poliisi sai ampujaan puhelimitse yhteyden, mutta mies katkaisi puhelun. Pian sen jälkeen poliisit kuulivat talosta laukauksen. Sisältä löytyi kuolleena kaksi miehen tytärtä sekä ampuja itse. Tapaukseen liittyy käsiaseen lisäksi myös metsästysase.

Kinnunen kertoi, että mies oli ampunut tyttärensä jo ennen kuin hän lähti terveyskeskukseen. Poliisi selvittää tapahtuman yksityiskohtia sekä teon syytä. Poliisi ei ota kantaa siihen, jättikö ampuja jälkeensä viestiä.

Vanhusten tekemät
perhesurmat harvinaisia

Vanhuksen tekemän perhesurman takana on usein puolison heikentynyt terveys, selviää amerikkalaisesta tutkimuksesta. Suomessa vastaavaa tutkimusta ei ole tehty, sillä vanhusten tekemiä perhesurmia on tapahtunut vähän, kertoo Kaleva.

Viidenneksessä perhesurmista surmaaja tappaa lopuksi itsensä. Suomalaisia perhesurmia tutkinut Tampereen yliopiston tutkija Minna Nikunen pitää osuutta yllättävän suurena.

Nikusen mukaan 90 prosentissa perhesurmista tekijä on mies. Tavallisimmin surmatyön taustalla on mustasukkaisuus tai avioeron uhka. Syitä ovat myös taloudelliset vaikeudet ja toivottomaksi koettu elämäntilanne.

Nikusen mukaan perhesurmat ovat yleensä suunnitelmallisia ja alkoholi liittyy niihin harvoin.

STT