Yli 100 000 ihmisen terveystiedot sekoittuivat käyttökelvottomiksi THL:n rekisterissä – ongelma vääristi myös koronarokotuslukuja

Keski-Uudenmaan sotealueen neljän kunnan tiedot oli poistettava kahden vuoden ajalta ja ajettava uudestaan järjestelmään.

Vuoden 2021 alusta Suomessa on seurattu herkeämättä koronarokotusten määriä kuvaavia tilastoja. Rokotuskattavuus on ollut yksi keskeisistä mittareista, kun on säädetty rajoituksia ja ennakoitu pandemian etenemistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tilastoinut rokotusmääriä ikäryhmittäin sekä kunnittain ja laskenut koko maan rokotuskattavuusprosentit. Kunnat ovat lähettäneet tiedot rokotusmääristä omista potilastietojärjestelmistään THL:n ylläpitämään Avohilmo-rekisteriin.

Sinne lähetetään tiedot kaikista suomalaisten käyttämistä terveydenhuollon palveluista: lääkärin tai sairaanhoitajan antamasta hoidoista, mielenterveyspalveluista, kotihoidon käynneistä, fysioterapeutin kuntoutuksista, hammashuollosta ja niin edelleen.

Avohilmon avulla THL seuraa muun muassa terveyspalvelujen kokonaistarvetta, niiden saatavuutta ja väestötason terveysongelmia, kuten epidemioita.

Lokakuussa 2021 THL:ssä huomattiin, että Keski-Uudenmaan sote-alueen, Keusoten, koronarokotustilastoissa oli jotain vialla. Rokotustietoja alettiin tarkistaa ”sosiaaliturvatunnus sosiaaliturvatunnukselta”, kertoo Avohilmosta vastaava kehityspäällikkö Kaisa Mölläri THL:stä.