Ylen toimittaja Susanne Päivärinta irtisanoutui – syyttää päätoimittajaa sensuurista

Päivärinta työskenteli Ylellä 20 vuotta.

Ylen pitkäaikainen toimittaja Susanne Päivärinta kertoo irtisanoutuneensa Yleisradion palveluksesta.

”Ihanat kollegat, on aika sanoa good bye! Lähes 20 vuotta suoria kysymyksiä suorissa lähetyksissä. Huikea matka tv:n tekemisen – niin kameran edessä kuin takana”, Päivärinta kirjoittaa kollegoilleen lähettämässään sähköpostissa tänään 9. helmikuuta klo 13.59.

Susanne Päivärinta.
Susanne Päivärinta.

Päivärinta kirjoittaa olevansa journalistina ennen kaikkea vastuussa yleisölle. Päivärinta lähettää viestissään terveisiä vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle.

”Sensuurisi ja kova johtamistyylisi tunnetaan jo Japania myöten. Oliko Yleisradion eettisten ohjeiden mukaista antaa kirjallinen varoitus ja irtisanomisella uhkaus Ruben Stillerille pelkästä pääministeri Sipilän ajattelemisesta? Seisotko yhä sen väitteesi takana, että totaalikielto olla käsittelemättä pääministeri Sipilää oli perustelua, koska Sipilä oli ollut käytännössä neljä päivää Ylessä pääuutinen?” Päivärinta kirjoittaa.

Lisäksi Päivärinta kiittää entistä Lähetysyksikön päällikköä Petri Jauhiaista.

”Kiitos, ettet antanut minulle reilu vuosi sitten kirjallista varoitusta, vaikka päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli kertomasi mukaan käskenyt vetämään minulle kovaa linjaa, antamaan varoituksen ja irtisanomisella uhkauksen.”

Päivärinta on toiminut Ylessä journalistina ja tv-juontajana vuodesta 1997. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa Suomen Kuvalehdessä.

Kun Suomen Kuvalehti kertoi 30. marraskuuta pääministeri Juha Sipilän vaientaneen Ylen, Päivärinta haastatteli samana iltana Yleisradion vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä A-studiossa tiukasti.

Päivärinta ihmetteli haastattelussa sitä, miksi Ylen johto hyllytti juttuja ja jäädytti pääministeri Juha Sipilää (kesk) ja kaivosyhtiö Terrafamea koskevien ohjelmien tekemisen.

Hän kysyi suorassa lähetyksessä myös Pressiklubi-ohjelman juontajan Ruben Stillerin saamasta kirjallisesta varoituksesta ja politiikan toimittaja Pekka Ervastille maksetuista kipurahoista.

Haastattelun päätteeksi Päivärinta kysyi, ”saanko minä nyt kirjallisen varoituksen, myöhemmin potkut tai siirron toisiin hommiin”.

”En voi taata sitä etukäteen, katsotaan myöhemmin sitten”, vastaava päätoimittaja Jääskeläinen vastasi.

Joulukuun 10. päivänä Päivärinta tviittasi turhautumistaan Yleisradion johtoon. ”Ilman suurta katsojamäärää ja katsojien tukea, olisin sanonut jo vuosia sitten: pitäkää tunkkinne.”

Allekirjoituksena: Sensuroimaton Päivärinta.

Susanne Päivärinnan sähköposti on alla kokonaisuudessaan:

”Rakkaat työtoverit. On aika sanoa kiitos ja hyvästi!

Kohti valoa ja iloa!

Olen irtisanoutunut Yleisradion palveluksesta 9.2.2017.

Ihanat kollegat, on aika sanoa good bye! Lähes 20 vuotta suoria kysymyksiä suorissa lähetyksissä.  Huikea matka tv:n tekemisen – niin kameran edessä kuin takana.

Journalistina olen ollut ennen kaikkea vastuussa yleisölleni. Heillä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Nöyrä kiitos katsojille luottamuksesta, huikeasta palautemäärästä ja arkaluonteisistakin dokumenteista! Kiitos myös kaikille haastateltaville!

Matka jatkuu. Intohimo ja ikuinen kyselyikä ei hellitä.

Kiitos koko A-studion osaava tiimi ja upeat juontajakollegat! Kiitos kaikki Yle:n Tampereen ja Helsingin osaajat eri ammattiryhmistä, joiden kanssa olen saanut työskennellä ja oppia ammentaa.

Lisäksi muutama erityiskiitos:

Jan Andersson, olet loistotyyppi ja juontaja. 12 vuotta rinta rinnan, aina ytimessä. Kiitos kaikesta ja vielä enemmän! Puss och kram.

Ruben Stiller, sinä suuri taituri, suurella sydämellä. Älä vaikene. Kiitos!

Kehityspäällikkö Reeta Kivihalme, ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet ja A-studion päällikkö Riitta Pihlajanmäki (Pihlis). Kiitos, kun yrititte saada minut jäämään Yleen. Tarjositte omaa ohjelmaa. Reeta ja Pentti: te todelliset tv-osaajat, tulen kaipaamaan teitä!

Pihlis, kiitos, kun ilmoitit meille ensimmäisessä viestissäsi, ettet sinä usko käskyttämiseen. Palautathan tv-osaajana ajankohtaistekemisen sille kuuluvalle tasolle. Iloa, valo ja luovuus on puhallettava takaisin. Juontajana on raskasta kantaa vastuu omilla kasvoillaan organisaation tekemistä virheistä. Tätä työtä voi tehdä omalla persoonallaan vain, jos voi ylpeänä pystyä allekirjoittamaan työn jäljen ja tekemisen tavan.

Päätoimittaja Atte Jääskeläinen. Kiitos, kun suostuit haastateltavakseni A-studioon 30.11.16. Otetaanko joskus uusiksi? Sensuurisi ja kova johtamistyylisi tunnetaan jo Japania myöten. Oliko Yleisradion eettisten ohjeiden mukaista antaa kirjallinen varoitus ja irtisanomisella uhkaus Ruben Stillerille pelkästä pääministeri Sipilän ajattelemisesta? Seisotko yhä sen väitteesi takana, että totaalikielto olla käsittelemättä pääministeri Sipilää oli perustelua, koska Sipilä oli ollut käytännössä 4 päivää Ylessä pääuutinen?

Petri Jauhiainen, entinen Lähetysyksikön päällikkö, julkaisujohtaja. Kiitos, ettet antanut minulle reilu vuosi sitten kirjallista varoitusta, vaikka päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli kertomasi mukaan käskenyt vetämään minulle kovaa linjaa, antamaan varoituksen ja irtisanomisella uhkauksen. Ajattelit itse.

Toimitusjohtaja Lauri Kivinen. Kiitos, että tapasit minut, kun sitä pyysin. Tapaamisemme lopuksi totesin, että jollei asiat Yleisradiossa  muutu, minä muutan yhtiöstä. Sanoit, ettet toivo sitä. Kiitos!

Iloa ja valoa kaikille!

Sensuroimaton Päivärinta”

 

Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson vastasi Suomen Kuvalehden haastattelupyyntöön sähköpostitse työmatkaltaan.

”Tukholmasta käsin en oikein voi kommentoida Suomessa tapahtunutta”, hän kirjoitti.

Wilhelmsson ilmoitti 26. tammikuuta, että Ylessä ei tehdä ulkopuolista selvitystä, koska sellaiselle ei ole tarvetta.

SK pyysi juttuun kommentteja myös Ylen vastaavalta päätoimittajalta Atte Jääskeläiseltä, julkaisupäällikkö Petri Jauhiaiselta ja A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäeltä. He eivät vastanneet yhteydenottopyyntöön.

 

Juttu julkaistu 9.2. klo 14.18, juttua muokattu klo 16.26: lisätty Ylen hallituksen puheenjohtajan Thomas Wilhelmssonin kommentti.