Tulilinjalla Areena

Kun Yleisradion asema epäilyttää, kaupallinen media turvautuu EU-komissioon. Nyt se haluaa rajoittaa Ylen suoratoistopalvelua.

EU
Teksti
Oskari Onninen

Toukokuun 2021 lopussa mediakonserni Sanoma teki EU:n komissiolle kantelun Ylen toiminnasta ja erityisesti sen suoratoistopalvelu Areenasta. Sanoma haluaa selvityttää, rikkooko Suomi valtiontukisääntöjä antaessaan Ylen pyörittää laajaa tilausvideopalvelua.

Tutunkuuloinen kuvio. Vuonna 2017 media-alan työnantajajärjestö Medialiitto teki vastaavan kantelun vuonna Ylen ”verkkosanomalehdestä” eli liian pitkistä ja laadukkaista artikkeleista internetissä.

Kahdeksan vuotta aiemmin, maaliskuussa 2009 uutistoimisto STT kanteli EU-komissiolle Ylen näyttötaulu-uutisista. Siis siitä, että uutisia näytettiin lentokentällä tai Kampin kauppakeskuksen kyljessä.

Tuolloin uudistettiin Yle-lakia. Ylen hallintoneuvosto oli juuri hyväksynyt ”mahdollistajastrategian”, silloisen toimitusjohtajan Mikael Jungnerin lempilapsen. Ylen piti alkaa tarjota ilmaisia sisältöjä kaikille halukkaille mahdollisimman monessa eri muodossa.