Yle-kohu: Vaatimus riippumattomasta selvityksestä roskakoriin, hallitus vaikenee perusteluista

Ylen hallituksen toiminta on vastuun pakoilua, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ylen hallitus päätti 26. tammikuuta kokouksessaan, ettei ulkopuolista Yle-selvitystä tehdä, koska sille ei ole Ylen hallituksen mukaan tarvetta.

Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson antoi asiasta haastattelun Suomen Tietotoimistolle, joka kirjoitti aiheesta lyhyen uutisen.

Suomen Kuvalehti lähetti Wilhelmssonille tarkentavia kysymyksiä: Mihin perustui päätös, ettei ulkopuolista selvitystä tarvita? Onko Ylen sisällä tehty omia selvityksiä? Jos on, niin keitä on kuultu ja kuka kuulemiset on tehnyt?

Kysymyksiä esitettiin myös Ylen työilmapiiristä ja kiusaamistapauksista, joita mediatietojen mukaan on ollut viime vuosina lukuisia.

Ylen hallituksen puheenjohtaja Wilhelmsson ei vastannut Suomen Kuvalehden kysymyksiin.

Hänen mielestään hallituksen puheenjohtajan ei ole soveliasta lähteä julkisuudessa keskustelemaan yhtiön asioista, ennen kuin niitä on käsitelty hallituksessa, eikä myöskään kommentoimaan hallituksen sisäisiä keskusteluja.

Suomen Kuvalehti ei kysynyt Wilhelmssonilta hallituksen ”sisäisiä asioita”, vaan olennaisia tarkentavia kysymyksiä ja perusteluita sille, miksei ulkopuolista selvitystä tehty.

 

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho ei ole tyytyväinen Ylen hallituksen ratkaisuun. Facebook-päivityksessään hän kutsui toimintaa vastuun pakoiluksi.

”Ulkopuolinen selvitys olisi tuonut mahdollisimman puolueettoman näkökannan asiaan. Selvityksen teko olisi ollut hyvä työrauhan edistämiseksi sekä kansalaisten luottamuksen säilyttämiseksi”, Aho sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Ulkopuolista selvitystä ovat halunneet myös kansainvälinen toimittajajärjestö Reporters without Borders ja joukko poliitikkoja, kuten Antti Rinne (sd), Li Andersson (vas), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Ville Niinistö (vihr).

Ylen hallitus katsoi kokouksessaan riittäväksi, että Julkisen sanan neuvosto (JSN) käsittelee sille tulleet kantelut Ylen uutisoinnista. Ahon mukaan Yle pakeneekin nyt vastuutaan.

”Asia siirrettiin Julkisen sanan neuvostolle, jonka rooliin ei millään tavalla kuulu Ylessä tapahtuneiden päätösten selvittäminen. Sillä ei myöskään ole mitään mandaattia tai resursseja tutkia Ylen tapahtumia”, Aho sanoo.

Journalistien ”vahtikoiran” JSN:n käsittelyssä on neljä kantelua, joista kolme kohdistuu Yleen ja yksi Suomen Kuvalehteen.

Yle-kohu alkoi, kun Suomen Kuvalehti uutisoi pääministeri Juha Sipilän (kesk) vaikuttaneen Ylen uutisointiin, joka käsitteli Sipilän sukulaisten omistaman yhtiön Katera Steelin ja valtion kaivosyhtiö Terrafamen välisiä liiketoimia.

JSN on ilmoittanut antavansa ensimmäiset päätökset aikaisintaan helmikuussa. Ratkaisun tekevät JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström ja neuvosto, johon kuuluu 13 jäsentä.

 

Ylen nykyinen työilmapiiri on edelleen arvoitus.

Journalistiliitolla ei ole tarkkaa tietoa Ylen työpaikkakiusaamistapauksista, mutta puheenjohtaja Aho saa viestejä myös kentältä.

”En ole kuullut, että ilmapiiri olisi parantunut. Yleensä ilmapiirin paranemiseen kuluu aikaa, kun luottamusta kasvatetaan takaisin. Tätä prosessia tuskin helpottaa meneillään olevat yt-neuvottelut”, Aho sanoo.

Ylessä meneillään olevat yhteistoimintaneuvottelut koskevat 439 työntekijää ja vähennystarpeeksi on ilmoitettu 145 työpaikkaa.

Yt-neuvottelut koskevat Ylen tuotanto ja design -osastoa. Siellä työskentelee muun muassa kuvaajia, äänittäjiä, leikkaajia ja lavastajia.

Yleä rahoitetaan vuosittain noin 500 miljoonan euron Yle-verolla, ja mediatalossa työskentelee yli 3000 työntekijää.

 

EDIT: Juttua tarkennettu 31. tammikuuta. Julkisen sanan neuvosto antaa ensimmäiset päätökset Sipilä/Yle-tapauksen uutisoinnista aikaisintaan helmikuusta. Aiemmin jutussa luki, että päätökset annetaan helmikuussa.