Satojatuhansia tietokoneita vaarassa – Windows XP:n tuki päättyi

Viestintävirasto suosittelee uuden käyttöjärjestelmän hankkimista.

Microsoftin Windows XP -käyttöjärjestelmän tuki päättyi tänään virallisesti klo 15.00. Viimeinen päivitys on kuitenkin mahdollista tehdä illalla noin klo 20.00.

Vuodesta 2001 käytössä olleen XP:n lisäksi päättyy Office 2003:n tuki. Tuen päättyminen tarkoittaa tietoturvapäivitysten loppumista. Sen jälkeen tietokoneeseen on aiempaa helpompi tartuttaa haittaohjelmia.

Microsoftin Windows-liiketoimintajohtajan Tom Toivosen mukaan XP-koneita on Suomessa ”muutama satatuhatta, joista puolet on kotikäytössä”. XP-järjestelmien määrä vähenee tuhansilla joka päivä. Toivosen mielestä se on hyvä kehitys.

”Suosittelemme, että ihmiset lopettavat vanhan käyttöjärjestelmän käytön”, Toivonen sanoo ja korostaa, että XP-konetta ei enää keskiviikkona kannata yhdistää internetiin, koska yksikin ”XP voi olla uhka henkilölle tai organisaatiolle”.                                                                                                              

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Tomi Kinnari myös suosittelee XP:n vaihtamista johonkin tuettuun käyttöjärjestelmään, koska päivitykset eivät ”tee vanhentuneesta käyttöjärjestelmästä turvallista”.