Vuokrasotku: Suomi-Venäjä-seura äimistelee ministeriön toimintaa ja vetoaa vanhoihin sopimuksiin

”Opetusministeriö on aikoinaan ollut itse sopimassa tästä”, sanoo seuran pääsihteeri Niina Sinkko. Puheenjohtaja Petri Honkonen (kesk) korostaa, että valtionavustuksia "ei ole hupuloitu mihinkään".

nostot
Teksti
Outi Salovaara

Miksi opetus- ja kulttuuriministeriö vasta nyt syynää Suomi-Venäjä-seuran (SVS) valtionavustusten käyttöä eikä ole aiemmin puuttunut jo 2000-luvun alussa alkaneeseen vuokranmaksukäytäntöön?

Ministeriö ilmoitti tekevänsä tarkastuksen SVS:n mahdollisesta sääntöjen vastaisesta valtiontuen käytöstä sen jälkeen, kun Talouselämä oli uutisoinut asiasta lokakuun 2021 alussa.

Ongelmana on ministeriön mukaan SVS:n lainanlyhennys, jota seura valtionavustuksillaan maksoi omistamalleen Merihaan Tilapalvelu -yhtiölle 2003–2019.

Ministeriön mukaan omissa tai rinnakkaisorganisaation tiloissa toimiva avustuksensaaja saa maksaa valtionavustuksella toimitilakustannuksista vain hoitovastikkeen. SVS:n Merihaan Tilapalvelulle maksamasta noin 6 300 euron vuokrasta reilu puolet kului hoitovastikkeisiin ja vajaa puolet sääntöjen vastaisesti lainanlyhennyksiin.