VR:n uudistus puhuttaa – dynaamisen hinnoittelun tavoite on lipputulojen maksimointi, asiantuntija sanoo

VR:n hintauudistus on saanut kritiikkiä. Asiantuntijan mukaan dynaaminen hinnoittelu on kuitenkin usein onnistunut tavoitteissaan.

VR
Teksti
Sanni Koivuniemi

Junamatkustamisen hintahaitari on leventynyt tänä vuonna. VR alkoi hinnoitella kaukojunien lippuja kysynnän ja tarjonnan mukaan vuonna 2016, mutta lisäsi hintaluokkia alkuvuonna 2023. 

Aiemman kahdeksan sijaan hintaluokkia on nyt 25. Halvemmat liput ovat entistä edullisempia, mutta samalla kalliimpien lippujen hinnat nousevat. Esimerkiksi Helsinki‒Oulu-välillä aikuisen tavallinen junalippu maksaa halvimmillaan 17,90 euroa ja kalleimmillaan 96,90 euroa. VR ei kerro, miten hinta vaihteli aiemmin.

Uudistuksen tavoite on tasoittaa junien täyttöastetta ja lisätä matkustajamääriä, VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä kertoo. Kalleimmat hinnat kohdistuvat ruuhkaisiin vuoroihin, joista VR yrittää ohjata kuluttajia tyhjempinä kulkeviin juniin. 

Touko–kesäkuun vaihteessa tiedotusvälineet ovat uutisoineet hämmentyneistä kuluttajista. Myös Marinin hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) arvosteli VR:n uusien hintojen kannustavan ihmisiä yksityisautoiluun.