Voihan kiky ja huvikuunarit! Budjettiriihen sanakirja paljastaa, mitä työllisyyspaketti varmasti tuo

Lex Lindström on kaunis ajatus ja Guggenheim yäk-taidetta. Ne ja talousarviotaiteen muut käsitteet avattuina.

hallitus
Teksti
Mikko Huotari

Hallitus julkaisi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi, kun kaksipäiväiset neuvottelut oli saatu päätökseen. Kukin hallituspuolue sai oman puumerkkinsä budjettiin: kokoomukselle päivähoitomaksujen korotuksen peruminen, keskustalle maataloustuet ja perussuomalaisille Lex Lindström.

Jos budjetti oikeasti tehtäisiin kahdessa päivässä, lopputulos voisi olla hyvin mielenkiintoinen. Talousarvioehdotuksen suurimpiin kysymyksiin ei budjettineuvotteluissa kosketa. Ne valtiovarainministeriön virkamiehet ovat ratkaisseet hallituksen linjausten pohjalta.

Budjettineuvottelut ovat eräänlainen näytelmä, jossa poliitikot pääsevät tekemään budjettiin pieniä justeerauksia. Niillä viestitään omille kannattajille, että teidän puolianne pidetään, muistakaa äänestää meitä tulevaisuudessakin.

Vuotuinen budjettinäytelmä on tältä erää ohi. Näytelmän ensi-ilta ja ainoa esitys pidettiin Valtioneuvostonlinnan tiedotustilassa. Koska näytelmän ohjaus, lavastus ja näyttelijäsuoritukset ovat suoraan sanoen hieman puisevia, on syytä tarkastella draamaa sen käsikirjoituksen kautta.

Suomen Kuvalehti kokosi politiikan sanakirjan, jossa suomalaisen talousarviotaiteen keskeiset käsitteet on avattu.