Virolaiset ja Hautala suuttuivat Lipposelle: Venäjän etujen edistäjä

Heidi Hautala
Teksti
Jyrki Jantunen
Paavo Lipponen

Paavo Lipposen ryhtyminen Nord Stream -maakaasuyhtiön neuvonantajaksi herätti suuttumusta Virossa, jossa putkihanketta vastustetaan jyrkästi. Kansanedustaja Heidi Hautalan mielestä Lipposesta on tullut putkihankkeen myötä Venäjän geopoliittisten etujen edistäjä.

Postimees-lehden nettikeskusteluissa Lipposta haukuttiin muun muassa maansa myyneeksi petturiksi ja Suomea Putkistaniksi. Kommentteja oli jo alkuiltapäivästä kertynyt pitkälti toistasataa.

Eesti Päevalehessä Lipposen toiminta sai jyrkän tuomion myös kahden hallituspuolueen kansanedustajilta, joista toinen luonnehti sitä räikeäksi esimerkiksi talouspoliittisesta korruptiosta.

Viron johtavat poliitikot eivät ainakaan heti ottaneet kantaa asiaan.

Viro ei ole päästänyt kaasuputkiyhtiötä edes tekemään tutkimuksia aluevesilleen.

Uutisen Lipposen uudesta roolista kertoi perjantaina Helsingin Sanomat.

Lipposen tehtävä on sukkuloida Nord Streamin ja suomalaisten päättäjien välillä. Tarkoitus on vauhdittaa saksalais-venäläisen yhtiön suunnitteleman Itämeren kaasuputken ympäristölupien käsittelyä.

Lipposta pyysivät tehtävään Nord Streamin toimitusjohtaja Matthias Warning ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Gerhard Schröder. Schröder on Saksan entinen sosiaalidemokraattinen liittokansleri.

Lipponen kertoo saaneensa tehtävään hyväksynnän pääministeriltä ja presidentiltä.

Lipponen pitää putkea kannattavana yhteistyönä Venäjän ja EU:n välillä. Hän vastustaa putken hyväksynnän koplausta muihin asioihin, kuten puutulleihin tai Itämeren suojeluun, HS kertoo.

Konsultointitehtävä on määräaikainen ja sovittu yhden vuoden mittaiseksi. Lipponen on samanlaisessa konsulttisuhteessa energiayhtiö Pohjolan Voimaan.

Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala kirjoitti puolueensa blogissa, että Lipposesta on tullut putkihankkeen myötä Venäjän geopoliittisten etujen edistäjä. Samalla hän ihmettelee sitä, miksi niin moni eurooppalaisdemari on mukana vauhdittamassa kaasuputkihanketta.

Hautalan mukaan Nord Stream pyrkii vaikuttamaan suoraan poliittisiin päättäjiin ja tässä työssä Lipposella, entisenä sisäpiiriläisenä, on vaikutusvaltaa.

Nord Streamin on tarkoitus aloittaa putken laskeminen merenpohjaan vuoden 2010 alkupuolella. Kaasua alkaisi virrata Venäjältä Saksaan vuonna 2011. Putken ympäristövaikutusten arviointi valmistuu kuitenkin vasta tänä syksynä, jonka jälkeen päästään varsinaisiin lupamenettelyihin.

Teksti
STT

Kuva
Pekka Sakki / Lehtikuva

Viikon puheenaihe: Millainen naapuri Venäjä on nyt?

Lue Lipposen SK:lle kirjoittamia kolumneja täältä