Viranomainen konsultoi kaivoksen sotkijoita ja päätti, että sen siivoaminen on liian vaarallista

Sisä-Suomen poliisi jatkaa Dragonin Miningin kaivoksen rikostutkintaa Orivedellä.

Dragon Mining
Teksti
Mikko Niemelä

Kaivosten turvallisuutta valvova Kemikaali- ja turvallisuusvirasto Tukes on tullut siihen tulokseen, että Oriveden kultakaivokseen piilotettujen jätteiden siivoaminen on liian vaarallista. Tukes antoi asiasta lausunnon 14. maaliskuuta 2019.

Suomen Kuvalehti uutisoi laittomasta kaatopaikasta ensimmäisen kerran syyskuussa 2018 ja nyt poliisi tutkii tapausta törkeänä ympäristön turmelemisena.

Lehden tietojen mukaan kaivokseen on dumpattu 2000-luvun alusta alkaen jätteitä 66–85 metrin syvyyteen. Vuosina 1994–2003 alueella toimi Outokumpu.

Australialainen kaivosyhtiö Dragon Mining aloitti toimintansa Oriveden kaivoksella vuonna 2007 ja jatkaa toimintaansa edelleen. Ympäristölain vastainen toiminta loppui vuonna 2016.

Tukesin lausunnon mukaan siivoustyöhön liittyisi huomattavia ja poikkeavia turvallisuusriskejä. Nyt louhosta on siivottu vain 66 metrin syvyydestä. Sieltä on poistettu ”pintaraapaisulla” näkyvä jäte. Sekajätettä löytyi kaivoksen pinnalta yhteensä noin 28 000 kiloa, mikä vastaa noin 80 ihmisen tuottamaa kotitalousjätteen määrää vuodessa.