Ville Ranta on vuoden Puupää

kulttuuri
Teksti
Jasper Kaarna

Vuotuinen sarjakuvan pääpalkinto Puupäähattu on myönnetty Ville Rannalle. Suomen sarjakuvaseura perustelee valintaansa Rannan tuotannon laajuudella ja monisäikeisyydellä.

Ville Ranta

Raati totesi 30-vuotiaan Rannan tuotannon olevan tekijän nuoresta iästä huolimatta ”ällistyttävän laaja ja monisäikeinen”.

Oululaisen sarjakuvataiteilijan aihepiirit käsittelevät inhimillistä kärsimystä ja elämän vaikeita kysymyksiä: Kuka minä olen ja miten olen tähän päätynyt? Mitä oikein tahdon? Miksei tämä kärsimys katoa?

Rannan lähestymistavat vaihtelevat omaelämäkerrallisesta historialliseen fiktioon. Henkilökohtaiset kokemukset ovat teoksissa keskeisiä, mutta Ranta tarttuu mielellään myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Nyttemmin ortodoksitaustaa omaava Ranta on kallistunut hengellisiin arvoihin.

”Uskonto on minulle työssä ja elämässä taisteluase tieteellistä järkiajattelua vastaan”, Ranta sanoi kirjallissuslehti Parnasson (1/2009) haastattelussa.

Ranta on julkaissut sarjakuviaan pitkinä albumeina ja sarjakuvaromaaneina. Lisäksi hänen teoksiaan on julkaistu useissa sarjakuva-antologioissa ja verkkojulkaisuissa. Painetuista lehdistä Rannan tuotantoa ovat julkaisseet muun muassa Libero, Kaltio ja Journalisti.

Aikaisemmin Rannalle on myönnetty Winston Smith -palkinto epäitsekkäästä sananvapauden puolustamisesta liittyen vuoden 2006 Muhammed-pilapiirroskohuun.

Kuva Minttu Lehtovaara / Lehtikuva

[Kuvat:Ville Ranta]