Salainen rekisteri: Viisi poliisia epäiltyinä Putin-tutkinnassa

Kaikki epäillyt ovat päällikköviroissa krp:ssä ja Poliisihallituksessa.

Kaikkiaan viiden päällikkötason poliisin epäillään syyllistyneen mahdollisiin virkarikoksiin tapauksessa, jossa Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi päätyi poliisin salaiseen epäiltyjen rekisteriin.

Esitutkinta on loppulausuntoja vaille valmis. Seuraavaksi juttu siirtyy syyteharkintaan apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeelle.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan henkilöt ovat töissä sekä keskusrikospoliisissa että Poliisihallituksessa. Kaikki henkilöt ovat kiistäneet syyllistyneensä lainvastaiseen menettelyyn. Asiassa ei epäillä ylintä poliisijohtoa.

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen johtamassa esitutkinnassa on keskitytty rekisterin käyttöön ja sen valvontaan. Hänen mukaansa on syytä epäillä, ettei etenkään valvonta ole ollut asianmukaisella tasolla.

”Rekisteriin on merkitty sellaista tietoa, joka ei sinne kuulu. Seuraavaksi syyttäjä ratkaisee, ovatko tiedot lainsäädännön ja rekisterin ohjeistuksen mukaisia. Ja jos eivät ole, niin sitten selvitetään, onko joku syyllistynyt rikokseen tai laiminlyönteihin sen osalta, kuinka tiedot ovat sinne päätyneet.”