Viisas kansakunta pitää huolta yhteiskunnallisesta eheydestään ja taloudellisesta vireydestään

NÄKÖKULMA: Uuden vuoden maailmanpolitiikka ei ala puhtaalta pöydältä, kirjoittaa Hiski Haukkala.

Afrikka
Teksti
Hiski Haukkala

Monille meistä vuodenvaihde on tervetullut taitekohta. Se on myös symbolisesti tärkeä mahdollisuus aloittaa alusta, luvata itselleen tai muille jotakin uutta tai parempaa.

Minulle vuodenvaihde on tärkeä tilaisuus hellittää hetkeksi. Katsoa rauhassa menneen vuoden satoa ja suunnitella hieman tulevaa. Tiedän, että kohtalo nauraa suunnitelmillemme, mutta silti on hyvä edes välillä pohtia, onko suunta ollenkaan oikea.

Usein vuodenvaihteet ovat olleet myös tavalla tai toisella henkilökohtaisia taitekohtia. Niitä tuli tänä vuonna kaksin kappalein. Ammatillisesti palasin takaisin Tampereen yliopistolle opettamaan ja tutkimaan. Hoppu tuskin vähenee, mutta muuttaa muotoaan. Saan takaisin valtaa vaikuttaa työni rytmiin ja aikataulutukseen.

Henkilökohtaisesti juuri uuden vuoden alla sokkina ja yllätyksenä tullut tieto Motörheadin keulahahmon Lemmy Kilmisterin menehtymisestä oli muistutus ajallisuudesta, lopullisten taitekohtien väistämättömyydestä ja siitä kuinka jokainen hetki tulisi elää niin, ettei sijaa katumukselle tai jossittelulle jäisi.