Viina vapaaksi! Vai ei sittenkään: ”Tuotehan tappaa”

Pekka Puskalle alkoholi on terveysasia. Elina Ussa haluaa purkaa ylisääntelyn.

Alko
Teksti
Mikko Huotari
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Alkoholinkulutus on kääntynyt laskuun, kiitos erityisesti viime vuosien veronkorotuksille. Pekka Puska on tyytyväinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n entisen pääjohtajan mukaan juomisen väheneminen pidentää työuria, parantaa turvallisuutta ja vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta.

Sitten on toinen näkökulma. Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussan mielestä fiksu juomakulttuuri on kaikkien etu. Hän kuitenkin uskoo, että alkoholinkulutuksen väheneminen ei johdu sääntelystä, kuten annetaan ymmärtää. Ussan mielestä liian tiukka sääntely tukehduttaa alkoholin ympärillä olevat elinkeinot.

Alkoholi kirvoittaa vilkkaaseen keskusteluun. Lukujen valossa se on merkittävä yhteiskunnallinen rahasampo- ja rahareikä. Alkoholilla kerätään vuosittain yli 1,3 miljardin euron verot. Alkoholin ympärille kehittynyt teollisuus työllistää Suomessa välillisesti kymmeniätuhansia ihmisiä. Alkoholiperäisiin syihin kuoli vuonna 2013 yli 1 900 henkeä. Lisäksi noin neljännes kaikista tapaturmaisista kuolemista sattui henkilöille, jotka olivat humalassa.

Kaikkia osapuolia täydellisesti tyydyttävää politiikkaa, ei ole olemassa. Alkoholilainsäädännössä kansanterveyden ja elinkeinopolitiikan intressit menevät ristiin.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksen. Nykyinen lainsäädäntö koostuu vuoden 1994 alkoholilaista ja sen nojalla annetuista 15 asetuksesta. Laki ei vastaa vuoden 2000 perustuslain vaatimuksia.