Viikko lyhyesti: Yhdysvaltain Israel-takki kääntyi taas, Husulle huomautus

Viikon Luku: Sipilän taloon olisi mahtunut vain 20, turvapaikanhakjioita on ollut neljässä vuodessa yli 50 000.

Viikko lyhyesti
Teksti
Aurora Rämö

Vuorosanat valmiina

The New York Timesille vuodettujen asiakirjojen mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping on henkilökohtaisesti määrännyt viranomaisia käyttäytymään julmasti uiguurivähemmistöä kohtaan. Uudelleenkoulutusleireille vietyjen kohtalo salataan perheenjäseniltä tietyin ohjeistetuin repliikein.

”Suomi on rikkonut oikeutta elämään ja toisaalta vielä kidutuksen kieltoa.”

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tuomiosta, jonka EIT antoi irakilaismiehen palautuksesta, IS 16.11.

”Ilmoitus siitä, että kaikki saavat jäädä, on verrattavissa Sipilän talolupaukseen 2015.”

Jussi Halla-aho (ps), kun poliisi päätti keskeyttää irakilaisten palautukset väliaikaisesti, Twitter 16.11.

”Kukaanhan ei ole antanut tällaista ilmoitusta. Valehtelet.”

Mikko Kärnä (kesk) vastauksena Halla-aholle, Twitter 16.11.

Hankintoja ilman kilpailutusta

Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on tehnyt miljoonilla euroilla hankintoja kilpailuttamatta niitä. Hankittu on muun muassa dna-analyysipalveluita. Virasto esittää, että Husille määrätään 160 000 euron sakot hankintalain rikkomisesta.

Jo kolmas ministeri ahdingossa

Oppositio syyttää Viron populistipuolueen Ekren maatalousministeriä valehtelusta. Mart Järvikin epäillään sallineen neuvonantajansa toimia puolustusasianajajana jutussa, jonka toinen osapuoli oli maatalousministeriö. Asiasta on käynnissä rikostutkinta. Ekre on kiistänyt väitteet. Keväällä muodostetusta hallituksesta on eronnut aiemmin jo kaksi Ekren ministeriä.

Husseinille huomautus

Taksi Helsinki välittää jatkossakin kyytejä Abdirahim ”Husu” Husseinille. Yhtiö ryhtyi selvittämään helsinkiläisen kuntapoliitikon toimintaa, kun tämä kertoi heittäneensä rasistisen asiakkaan taksistaan. Tarina oli keksitty. Hussein sai huomautuksen.

Vainoamisesta ehkä rikos

Venäjän duumaedustajat ovat tehneet lakialoitteen vainoamisen kriminalisoinniksi lähisuhteissa. Venäjällä ei ole voinut saada rikostuomiota perheväkivallasta vuoden 2017 jälkeen. Hankkeen etenemistä on vauhdittanut Pietarin yliopiston professorin tekemä murha. Tämä ampui ja paloitteli naisystävänsä.

Yhdysvaltain takki kääntyi taas

Yhdysvallat muutti linjaustaan ja ilmoitti, että Israelin siirtokunnat Palestiinassa ovatkin laillisia. Näkemys eroaa YK:n turvallisuusneuvoston lausumasta, jonka mukaan siirtokunnat rikkovat räikeästi kansainvälistä oikeutta. Ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että Israelin ja Palestiinan tulisi päästä sopuun keskenään.

Syytteet hyväksikäytöstä

Poliisiammattikorkeakoulun opettajaa syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan kyse on fyysisestä koskettelusta ja puheista. Epäiltyjä uhreja on seitsemän. Syytetty ylikonstaapeli toimi voimankäytön opettajana. Hänet on pidätetty virasta.

kuvat © Roni Rekomaa / lk, Sander Ilvest / Scanpix / AOP, Joel van Houdt / Washington Post / Getty Images, Irene Stachon / lk, Ahmad Gharabli / afp / lk