Viikko lyhyesti: Tappava sienitauti leviää, maskitutkintaa rajattiin, matkustaminen helpottui

Teksti
Aurora Rämö

Tappava sienitauti leviää

Korona hellittää Intiassa, mutta taudin hoidossa käytetyt lääkkeet ovat lisänneet jälkitulehduksia. Hoito heikentää potilaiden immuunijärjestelmää niin, että mukormykoosi, niin sanottu musta sieni, on päässyt leviämään. Sieni vaurioittaa kudosta ja tappaa hoitamattomana. Sieni-infektion saaneista intialaisista noin 85 prosenttia on sitä ennen sairastanut koronan.

”Sosiaaliturvajärjestelmiä kehitetään siten, että se kannustaa työperäiseen maahanmuuttoon.”

Kokoomusnuoret julkaisi radikaalina pidetyn tavoiteohjelmansa syyskuussa 2013.

”En allekirjoita. Ihmisarvo on jakamaton. Kokoomuksen perusarvoja on suvaitsevaisuus.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen nuorten ohjelmasta, Facebook 13.9.2013.

”Kotoutustoimet ovat olleet sellaisia, että annetaan vapauksia, mutta ei edellytetä velvollisuuksia.”

Puolueen eduskuntaryhmä ehdotti maahanmuuttajien sosiaaliturvan leikkaamista 23.7.2021.

Rokotteella rajan yli

Matkustaminen Suomeen helpottui maanantaina 26. heinäkuuta. Rajan yli pääsee nyt kaikista maista, jos tulijalla on esittää todistus kahdesta rokotteesta tai puolen vuoden aikana sairastetusta koronataudista. Rokotuksen tulee olla Suomessa hyväksyttyä merkkiä ja viimeisen pistoksen ottamisesta on pitänyt kulua vähintään kaksi viikkoa.

Tutkintaa rajattiin

Poliisi on lopettanut esitutkinnan, joka koski Huoltovarmuuskeskuksen kanssa maskikauppoja tehneiden Tiina Jylhän ja Onni Sarmasteen riitaa. Jylhän mukaan Sarmaste olisi syyllistynyt luottamusaseman väärinkäyttöön, törkeään kavallukseen tai molempiin, mutta rikoksesta ei löydetty riittävää näyttöä. Maskikauppojen muut haarat ovat tutkinnassa ja syyteharkinnassa.

Marlboron valmistus loppuu

Sveitsiläis-amerikkalainen tupakkayhtiö Philip Morris ilmoitti lopettavansa savukkeiden myynnin kymmenen vuoden kuluessa. Yhtiö on jo alkanut panostaa sähkötupakoihin ja muihin perinteisen tupakan korvaaviin laitteisiin, mutta nyt se kertoi konkreettisen aikarajan tavoitteelleen. Suunnitelman mukaan ensimmäinen kokonaan savuton maa olisi Japani.

Kansalaisjärjestöt kuriin

Valko-Venäjän hallinto on aloittanut puhdistusoperaation, jossa se aikoo ratsata kaikki maassa toimivat kansalaisjärjestöt ja riippumattomat mediat. Viime viikkoina on tehty yli 200 kotietsintää. Presidentti Aljaksandr Lukašenka kutsui toimijoita aivopesijöiksi ja valtiolle haitallisiksi ulkomaalaisiksi agenteiksi. ”Luuletteko, että heidän moppaamisensa on helppoa”, hän valitti puheessaan.

THL:lle vakavat moitteet

Apulaisoikeusasiamies kritisoi kovin sanankääntein Terveyden  ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta Astra Zeneca -rokotteesta. Päätöksen mukaan THL ohjasi maaliskuussa kuntia käyttämään muita riskialttiimpaa ja tehottomampaa rokotetta 65 –69-vuotiaisiin. Apulaisoikeusmiehen mukaan päätös rikkoi perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia. THL sanoo korjaavansa ohjettaan.

Laki ei sallinut sakkoa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei olisi saanut antaa uhkasakkoja hyvinvointiyrittäjä Maria Nordinille, päätti Helsingin hallinto-oikeus. Se kumosi Tukesin päätöksen, jonka mukaan Nordin ei saisi jakaa nettikurssillaan terveydelle vaarallisia ohjeita. Samalla kumottiin 100 000 euron uhkasakko. Hallinto-oikeuden mukaan laki ei mahdollista ennakoivaa kieltopäätöstä.

Lähteet: STT, HS, The Guardian, BBC, AFP, AP, Lääkärilehti kuvat: Riitta Veijola/lk, Jussi Nukari/lk, Rupak de Chowdhuri/Reuters/lk, Lee Jin-Man/ap/lk, Nikolay Petrov/ap/lk