Viikko lyhyesti: Suomi purkaa rajoituksia, Aarnion uusi tutkinta syyttäjälle

Viikon luku: Suomen lentokentiltä katosi yli miljoona matkustajaa.

Viikko lyhyesti
Teksti
Anni Keski-Heikkilä

Suomi alkaa purkaa rajoituksia

Hallitus ilmoitti maanantaina yhteiskunnan asteittaisesta avautumisesta. Ulkoliikuntapaikat avataan ja Viron työmatkaliikenne sallitaan 14. toukokuuta alkaen. Kesäkuun alussa esimerkiksi ravintolat saavat avata asteittain, ja kokoontumisrajoitus nousee 50 henkilöön. Etätyösuositus ja yli 70-vuotiaiden suositus välttää fyysisiä kontakteja jatkuvat.

”On merkittäviä todisteita siitä, että tämä tuli wuhanilaisesta laboratoriosta.”

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo, ABC News 3.5.

”Emme ole saaneet Yhdysvalloilta mitään dataa tai todisteita viruksen alkuperästä.”

Maailman terveysjärjestö WHO:n terveyskatastrofeista vastaava johtaja Michael Ryan, AFP 4.5.

”Kaikki vähittäisessä evoluutiossa viittaa vahvasti siihen, että tämä kehittyi luonnossa.”

Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci, National Geographic 4.5.

Ukrainalaiset pääsevät Suomeen

Suomi ja Ukraina pääsivät sopuun ukrainalaisten kausityöntekijöiden päästämisestä Suomeen töihin. Ukrainan hallitus ehti jo kieltää työntekijöiden lennättämisen Suomeen mutta pyörsi päätöksensä. Suomi lupasi kevättöihin tuleville ukrainalaisille terveydenhuollon ja vähintään kolmen kuukauden työllistymisen.

Aarnion uusi tutkinta syyttäjälle

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion epäillään siirtäneen tai luovuttaneen 30 000 euroa varojaan velkojien ulottumattomiin. Juttu siirtyy syyteharkintaan. Veloissa on kyse aiemmissa oikeudenkäynneissä määrätyistä korvauksista. Yksi velkojista on valtio. Aarnio on aiemmin tuomittu useista rikoksista.

Kim Jong-un palasi julkisuuteen

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vieraili lannoitetehtaan avajaisissa Pjongjangin lähellä 1. toukokuuta, kertoivat maan valtiolliset viestimet. Kim ehti olla poissa julkisuudesta kolme viikkoa. Hänen huhuttiin jopa kuolleen. Poissaolo huomattiin erityisesti, kun johtajaa ei nähty maan perustajan Kim Il-sungin syntymän vuosipäivän juhlassa 15. huhtikuuta.

Kanada kielsi rynnäkköaseet

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti maan kieltävän rynnäkköaseet välittömästi. Kielto koskee yli 1 500 rynnäkköasemallin ja niiden muunnosten ostamista, myymistä, käyttöä ja maahantuontia. Päätökseen vaikutti huhtikuussa Nova Scotiassa tapahtunut joukkoampuminen, jossa kuoli yli 20 ihmistä.

Eurooppa jatkoi avautumista

Moni Euroopan maa jatkoi koronaviruksen vastaisten toimien purkamista. Espanja salli pienyritysten avaamisen tietyin ehdoin, ja Puolassa ja Sloveniassa osa yrityksistä pääsi jatkamaan toimintaansa. Puola salli esimerkiksi hotellien ja museoiden avaamisen. Unkari lievensi rajoituksia Budapestin ulkopuolella.

Lentokenttäseulasta pieni hyöty

Helsinki-Vantaan lentokentällä tehdystä koronaviruksen oireseulonnasta on löytynyt vain vähän tartuntoja, kertoi THL. Seulonta oirekyselylomakkeen avulla alkoi 27. maaliskuuta. Huhtikuun loppuun mennessä tartuntoja oli löytynyt yhdeksän, kun oirekyselyn oli palauttanut yhteensä 8    837 matkustajaa.

kuvat © Roni Rekomaa/LK, Emmi Korhonen/LK, AFP/KCNA VIA KNS/LK, Martti Kainulainen/LK, Dave Chan/AFP//LK