Viikko lyhyesti: Etätyö lisääntyy, Helsinki aikoo juhlia kaupungin syntymäpäiviä verkossa

Viikon luku: Koronaviruksen takia yt-neuvotteluihin on joutunut jo yli 300 000 ihmistä.

Viikko lyhyesti
Teksti
Silja Lanas Cavada

Etätyön suosio kasvaa

Koronakriisi on vienyt yli miljoona suomalaista etätöihin, kertoo Ylen Taloustutkimuksella teettämä tutkimus. Heistä noin puolet haluaa ja pystyy tekemään työnsä etänä kokonaan tai lähes kokonaan myös jatkossa. Naiset pitävät etätyöstä miehiä enemmän. Työ saatetaan tehdä etänä jopa tehokkaammin kuin työpaikalla.

”Ottakaa sitä. Mitä hävettävää siinä on.”

Presidentti Donald Trump ohjeisti hoitamaan koronavirusta malaria- ja reumalääkkeellä, HS 6.4.

”Mistä minä tiedän. En ole lääkäri.”

Presidentti Donald Trump vastaa kysymykseen lääkkeen tehosta koronavirukseen, HS 6.4.

”Tieteen näkökulmasta emme voi sanoa sen ehdottomasti toimivan.”

Trumpin hallinnon terveysneuvonantaja Anthony Fauci, CBC News 5.4.

Pakolaissumaa puretaan

Kreikka on alkanut ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia uusilta tulijoilta sen jälkeen, kun Turkki avasi Kreikan ja Bulgarian vastaiset rajansa. EU-komissaari Ylva Johansson toivoo, että EU-maat täyttävät pian myös lupauksen-sa vastaanottaa yksin olevia lapsia Kreikan leireiltä. Suomen hallitus on luvannut hakea 175 turvapaikanhakijaa Välimeren saarilta.

Työväenliikkeen suuri nimi

Poliitikko Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana. Paasio teki pitkän uran Sdp:n kansanedustajana, ministerinä ja europarlamentaarikkona. Paasio oli toisen polven demaripoliitikko. Hän toimi myös Sdp:n puheenjohtajana, samassa tehtävässä kuin isänsä Rafael Paasio 1960–70-luvuilla. Myös Pertti Paasion tytär Heli Paasio on vaikuttanut politiikassa.

Haastaja Johnsonin hallitukselle

Britanniassa Labourin johtajaksi on noussut entinen ihmisoikeusjuristi ja syyttäjälaitoksen johtaja Keir Starmer, 57. Starmer korvaa tehtävässä Jeremy Corbynin. Oppositiojohtajana Starmer haastaa pääministeri Boris Johnsonin konservatiivihallituksen toimet. Johnson itse on joutunut sairaalahoitoon koronan takia.

Stockmann hakee saneerausta

Tavarataloyhtiö Stockmann hakee yrityssaneerausmenettelyyn. Yhtiön mukaan koronavirus ja valtiovallan rajoitukset ovat romahduttaneet sen kassavirran. Osakekurssi lähti tiedon jälkeen yli 30 prosentin laskuun. Sanee-raus ei koske Lindexiä tai Baltian tavarataloja.

Puukkohyökkäys Ranskassa

Kaakkois-Ranskassa Romans-sur-Isèressä tapahtuneessa puukkohyökkäyksessä kuoli kaksi ja haavoittui viisi. Hyökkäys tehtiin kauppoihin ja leipomoon. Syyttäjät tutkivat tapausta terroristisiin pyrkimyksiin liittyvinä murhina. Teosta epäilty on sudanilaissyntyinen ja tullut Ranskaan pakolaisena vuonna 2017.

Helsinki juhlii netissä

Helsinki on peruuttanut koronaviruksen takia perinteisen syntymäpäiväjuhlansa 12. kesäkuuta. Helsinki-päivä kerää vuosittain yli satatuhatta juhlijaa. Nyt synttärit järjestetään netin kautta. Juhlintaan voi liittyä videoviestintään tarkoitetulla Helsinki-kanavalla ja somessa.

kuvat © imago images/lk, Roni Rekomaa/lk, Antti Aimo-Koivisto/lk, AFP / Lk, Jussi Nukari/lk