Viidennes 55–65-vuotiaista ei osaa käyttää tietokonetta – häpeä estää oppimasta

Eläkeläiset uskaltavat jo tunnustaa tyhmyytensä.

OECD
Teksti
Pauliina Penttilä

Lähes viidennes 55–65-vuotiaista suomalaisista ei hallitse tietokoneen käytön perustaitoja. Tämä tarkoittaa, että he eivät osaa esimerkiksi käyttää näppäimistöä tai hiirtä, raahata kuvia ja tekstiä paikasta toiseen tai alleviivata tekstiä.

Vain noin kymmenesosa ikäryhmästä hallitsee tieto- ja viestintätekniikan hyvin. Loput, lähes kolme neljästä 55–65-vuotiaasta, selviytyy tarkasti määritellyistä ja tutuista tehtävistä tutussa ympäristössä. He osaavat esimerkiksi sijoittaa tietoja taulukkoon ja lähettää sen sähköpostilla useille vastaanottajille.

Tiedot selviävät OECD:n kansainvälisen aikuistutkimuksen maakatsauksesta. Vaikka Suomi on sen mukaan maailman huippua 16–65-vuotiaiden luku-, numero- ja tietotekniikkataidoissa, erityisesti nuorten, maahanmuuttajien ja ikääntyvien taitoja pitäisi vahvistaa.

Tietotekniikan osalta suurin huoli koskee ikääntyviä. Heikot taidot voivat estää työllistymisen ja vaikeuttaa normaalia asiointia, sillä esimerkiksi pankki-, vero- ja terveysasioita hoidetaan yhä enemmän verkossa. Yhteiskunnan nopeaan digitalisoitumiseen liittyy riski, että kaikki eivät pysy mukana.