Vihreiden Husein Muhammed: "Islamistit ja länsimainen äärioikeisto elävät epäpyhässä liitossa"

ääri-islamistit
Teksti
Leena Sharma

Muslimi on uusi ruma sana, sanoo pakolaislakimies ja vihreä poliitikko Husein Muhammed.

Husein Muhammed

Lähes 60 prosenttia Helsingin Sanomien gallupin vastaajista oli sitä mieltä, ettei Suomeen pidä ottaa lisää maahanmuuttajia. Mistä tämä kertoo, Husein Muhammed?

“Kummeksuin kysymyksenasettelua. Jos kysytään, että pitääkö itsetarkoituksellisesti ottaa lisää ihmisiä, minäkin vastaan ei. Jos sen sijaan kysytään, pitääkö ottaa ihmisiä, jotka pakenevat vainoa ja sotaa, tai ihmisiä joille löytyy Suomesta töitä tai perhe, uskon, että vastaukset ovat toisenlaisia.”

Onko ilmapiiri maahanmuuttokysymyksissä kuitenkin tiukentunut?

“Kyllä. On selvää, ettei tänne juuri nyt kaivata ulkopuolisia työntekijöitä. Ja kun kaikesta joudutaan säästämään, monet näkevät pakolaismenot hyvänä kohteena.”

Onko se rasismia vai tervettä järkeä?

“Se voi olla sekä että.”

Miten tärkeää on olla sensitiivinen kansan syville riveille? Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden asuttaminen keskustahotelleihin on raivostuttanut ihmisiä.

“Ilman muuta pitää olla sensitiivinen, mutta kyse on myös perus- ja ihmisoikeuksista, joista ei voida äänestää. Keskustahotellimajoituksessa ei ole ollut kyse luksushotelliin asuttamisesta, vaan tyhjillään olleiden kiinteistöjen edullisesta hyötykäytöstä. Monet keskukset sijaitsevat vastaavasti aivan korvessa.”

Miksi tietyt maahanmuuttajaryhmät ovat rikostilastoissa niin vahvasti edustettuina?

“Nuoret aikuiset miehet ovat keskimäärin riskialttiimpia tekemään rikoksia kuin naiset tai vanhukset. Kyse on myös juurettomuudesta ja joutilaisuudesta. Rikoksiin syyllistyneitä ulkomaalaisia tulee rangaista samalla tavalla kuin suomalaisia, ja vakaviin rikoksiin syyllistyneet tulee karkottaa. Tämä on sekä yhteiskunnan turvallisuuden että maahanmuuttajien maineen kannalta parasta.”

Miksi maahanmuuttokritiikki on yhä enenevässä määrin islam-kritiikkiä?

“Nykyään ei mene kaupaksi, jos puhutaan suoraan ihonväristä. Somaleihin, irakilaisiin ja afgaaneihin lyödään kirosanan veroinen muslimileima, vaikka heidän suhtautumisensa uskontoon vaihtelee suuresti. Tänne muuttaneiden irakilaisten ja afgaanien elämässä sillä ei ole juuri mitään merkitystä. Ääri-islamisteilla ja länsimaisella äärioikeistolla on epäpyhä allianssi, molemmat vahvistavat toistensa kannatusta.”

Onko maahanmuuttokritiikki lisääntynyt siksi, että suomalaispoliitikot käytännössä vaikenivat aiheesta viime kuntavaaleihin saakka?

“Kyllä. Osa päättäjistä ei oikein vieläkään tiedä, miten suhtautua monikulttuurisuuteen. He haluavat vaikuttaa suvaitsevaisilta ja hyväksyvät kaiken mahdollisen. Uskontojen nimissä ei kuitenkaan pidä tinkiä yhdenvertaisuudesta ja pelisäännöistä.”

Onko ylisuvaitsevaisuus ollut erityisesti vihreiden ongelma?

“Kyllä sitä esiintyy yli puoluerajojen, myös virkamiesten keskuudessa. Ei ole haluttu tuomita uskontoon tai kulttuuriin liittyviä käytäntöjä, jotka ovat ristiriidassa Suomen lainsäädännön kanssa. Myös vihreät joutuvat jatkossa tarkentamaan sitä, mitä tarkoittavat monikulttuurisuudella ja suvaitsevaisuudella.”

Kuka?

  • 29-vuotias lakimies Helsingistä
  • taustaltaan Irakin kurdi
  • Suomessa vuodesta 1994
  • Oikeuspoliittisen yhdistyksen hallituksen jäsen, maahanmuuttoneuvottelukunnan jäsen
Kuva Kai Widell